X
 
 

130 години Чарли Чаплин - в Музея на хумора и сатирата в Габрово

1111 0
photo of 130 години Чарли Чаплин - в Музея на хумора и сатирата в Габрово
Снимка: Getty Images/Guliver
На 16 април, Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи 130 години от рождението на една от най-талантливите личности от ерата на нямото кино - Чарли Чаплин.

Чаплин е най-известният актьор в ранните холивудски филми, а по-късно и забележителен режисьор. Ето какво отбелязва самият той в книгата си „Моята автобиография“: „Бях вестникарче, майстор на детски играчки, духач на стъкло, прислужник на лекар и т.н., но като брат ми Сидни по време на всички тези „професионални отклонения“ нито за момент не забравих крайната си цел – да стана актьор.“

Чарли Чаплин: Плакал съм повече, отколкото те са се смели

Нека започнем с няколко впечатляващи мисли: 1. Ден без смях е пропилян ден. 2. За да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болк...

Още през 1973 година чрез Комитета за културни връзки с чужбина, председателят на организационния комитет на 9-тия Фестивал на хумора и сатирата арх. Карл Кандулков отправя покана към Чарли Чаплин да гостува в Габрово. Комикът не успява да дойде, но в архива на Музея на хумора и сатирата се съхранява благодарственият му отговор: поласкан е, че са помислили за него.

Не е случайно, че в Габрово се намира единственият паметник на Чаплин в България. Оригиналната композиция е дело на акад. Георги Чапкънов и е разположена в Парка на смеха до Музея на хумора и сатирата.

Точно в деня на юбилея Музеят ще покаже панорама от творчеството на великия актьор, От 9:00 до 18:00 часа във фоайето на третия етаж ще могат да се видят едни от знаковите късометражни филми на Чаплин.

От 16:00 часа в Залата на жирафите Цветомир Цанков ще проведе кинолектория, след която публиката ще се наслади на филма „Светлините на града“, оценен от Британския филмов институт като най-доброто постижение на великия комик.

15 незабравими цитата на Чарли Чаплин

Сър Чарлз Спенсър Чаплин е легенда, към която винаги ще се връщаме, колкото и години да минават. Вечен киноактьор, сценарист, режисьор,...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално