Кралят на рибарите Али Хамиди

14355
Кралят на рибарите Али Хамиди

„Чудовищни шарани“ по Viasat EXPLORE е нещо като Top Gear на риболовните предавания, а Али Хамиди, англичанин от ирански произход, е неговият капитан. Първи сезон на поредицата е в само четири части, снимани в Япония, Австрия, Италия и Унгария – именно епизодът на езерото Балатон предстои в понеделник от 22:45 с повторение в четвъртък от 23:30.

С това срещите ни с Али (обръщат се към него с ударение върху А) няма да свършат! Още от 3 юли Viasat EXPLORE ще стартира истинска „Риболовна надпревара“ с оригинално заглавие Big Fish Off. Риболовно шоу като никое друго! Капитаните на отборите Али Хамиди и Дийн Мейси ще превеждат две знаменитости през три риболовни изпитания. Поредицата е пълна с шеги и подигравки и е предназначена за широка публика - от запалени риболовци до пълни аматьори. Какво е заложено? Его, престиж и... гордост!

Али Хамиди започва да се занимава с риболов още преди да навърши 10 години. Съвсем скоро, обаче, вече напълно е овладял риболова на големи риби и след като хваща първия си шаран, останалото, както се казва, е история. Вижте още какво разказва Али.

В: А защо точно шарани, какво им е специалното точно на тези риби?

Ali: Харесва ми да ловя всякакви видове, но когато започваш да се занимаваш с риболов, особено в Европа, в началото хващаш по-малки риби. Често може да се закачи шаран, докато ловиш по-малки риби, но да скъса кордата и да избяга. И това някак си ти пленява ума и си казваш: „О, искам да уловя такава риба!“ и именно с това са известни шараните – това е може би най-силната риба. Те могат да стигнат доста внушителни размери, а хората харесват големите и силните, не е ли така? И, разбира се, има го и схващането, че всеки иска да улови най-голямата риба.

Шаранът е пропит с история, те стават на много години, доста са мистични, направо митологизирани на някои места, в някои езера могат да бъдат уловени два-три пъти годишно, защото ги хващат и пускат след това. Тази риба е име! Шараните наистина развиват характер. Преди няколко години в Англия имаше един шаран, който беше рекордьор на Британия, и когато умря, просто от старост, те му направиха погребение и даже го излъчиха по националната телевизия. Откачено, нали?

В: Тогава, ако трябва да опишеш един шаран като човешко същество, какво би казал за него?

Ali: Винаги е по-удобно, когато ловиш в езеро, да дойдат нянколко шарана, защото докато единият се храни, другите се присъединяват. Но, ако ти се паднат от тези капризните, могат да са доста бавни, храната не ги интересува толкова и стават адски избирателни. Така, че бих казал, че като са сами – са избирателни, като са група – са лакоми.

В: А в кои държави си ловил шарани досега и какво те кара да продължаваш?

Ali: Вие сега гледате първи сезон на „Чудовищни шарани“ през юни, всеки понеделник с повторение в четвъртък по Viasat EXPLORE – но всъщност ние тъкмо свършихме снимките на сезон 2, а през юни снимаме трети сезон. Досега бяхме в Унгария първо; после в Австрия; след това ходихме в Италия и Япония; това беше първи сезон. В сезон 2 сме в Мароко, Хърватия, Тексас, САЩ и Южна Африка. Значи до момента стават 8 държави.

А в сезон 3 ще отидем до Тайланд за един по-различен вид шарани. „Сиамски шаран“. Те стават много масивни, огромни направо. После Франция, Сърбия и след това Испания.

Предаването не е само за риболов - може би около 30% всъщност е за другите ни преживявания и неща, които правим в съответната страна, така че това е и пътешествие, и приключение, поне толкова, колкото е риболов.

В: Какво правиш, извън риболова?

Ali: Аз ръководя маркетинга за Европа на Quarter (фирма за риболовни принадлежности) – те стоят зад тази поредица. Това, в интерес на истината, се случи случайно. Но работя на пълни обороти. Трябва да ходя по срещи с телевизионните мрежи, например, грижа се за толкова много аспекти на работата ни, защото все още сме малък екип. Другото предаване, което Viasat EXPLORE ще покаже, „Риболовна надпревара“ | The Big Fish Off от 3 юли - Например, за него аз трябва да координирам участието на знаменитостите. Не е лесно и работата никога не свършва. Има доста неща за правене, освен самия риболов.

Гледайте "Чудовищни шарани" с Али Хамиди по Viasat Explore

Поредицата за пътувания в четири части, „Чудовищни шарани“ показва преследването на най-могъщите и тайнствени представители...

Ако не съм на снимки, не ходя за риба за удоволствие. Като хоби, през уикенда, не се занимавам с риболов, а с обикновени неща - спортувам, ходя на мач, любимият ми отбор е Ливърпул, прекарва време с жена ми, виждаме се с роднините, обикновените неща. В последните години, колкото повече проекти имаме, толкова по-малко ми се ходи за риба в свободното ми време.

Няма как две седмици да си бил на снимки и като се прибереш пак да хукнеш с въдицата – не е нормално, струва ми се. Умът ми е твърде активен, не мога да седя край езеро през цялото си време. Нужно ми е разнообразие. Пък и ако правех само това, работата и проектите ни щяха да пострадат.

В: Ако можеше да отидеш за риба на известно място, което не съществува в реалния свят – например, някъде във „Властелинът на пръстените“ или, може би, във Вестерос от Game of Thrones – къде би било това?

Ali: Да, разбирам какво имаш предвид. Ако можеш да отида на място, което не съществува – но, всъщност за мен, то съществува – това място го има. Не е място за шарани -- в трети сезон на „Риболовна надпревара“, заснехме финала в Амазония; за мен беше изумително! Има места в Южна Америка, които са недокоснати от човека и природата е истинска, има котки, змии, маймуни, папакали, ара, невероятно е красиво! Ще ми се да мога да отида да живея там за две-три седмици, само аз, някой приятел и маймуните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино