Младежки СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ през март

13153
Младежки СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ през март
Снимка: София Филм Фест за учащи

И през 2015 година София Филм Фест ще обърне специално внимание на младежката аудитория. За 19-та поредна година най-голямото киносъбитие в България ще събере емблематичните български и международни заглавия и лица от световната киносцена, като стремежът на екипа на фестивала е по-мащабното ангажиране на младежката публика.

Едно от предимствата за аудиторията на „София Филм Фест за учащи” е възможността за участие в Младежко жури 2015. Кандидатурите текат до 22 февруари, след което ще бъдат избрани четирима финалисти. Наравно с експертното международно жури, те ще изгледат селекцията на Международния конкурс и ще изберат най-добрия филм от конкурсната програма през 2015 г.

Географът си пропи глобуса

Виктор е биолог по образование  и не разбира нищо от карти, глобуси или компаси,  но липсата на пари го принуждава да стане у...

Участието в младежкото жури осигурява на четиримата достъп до всички прожекции и събития на 19-тия София Филм Фест, както и възможност да се срещнат лично с някои от гостите на фестивала - актьори, режисьори и продуценти от Европа и света. На закриването на фестивала Младежкото жури ще има възможност лично да връчи наградата на избрания от тях филм.

В рамките на зимния семестър на „София Филм Фест за учащи” предстоят още три прожекции с вход свободен за всички ученици и студенти. Документалният филм на Костадин Бонев „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” ще гледаме на 16 февруари от 18.30 ч. в Дома на киното, а след филма с публиката ще разговарят режисьора на филма, сценаристката Ивайла Александрова и Цветана Манева – „гласът” във филма, който те кара да настръхнеш. На 23 февруари отново от 18.30 ч. е прожекцията на номинирания за Оскар за оригинален сценарий „Лешояда” на Дан Гилрой, а непосредствено преди фестивала на 4 март от 18.30 ч. с „Гуча!” започваме специалната програма, посветена на незабравимия приятел, продуцента Карл Баумгартнер. Така неусетно – от „София Филм Фест за учащи” ще преминем към 19-ото издание на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ!

През март ни очаква отново специален фестивален семестър на „София Филм Фест за учащи”, който ще включва няколко категории филми:

Филми от Международния конкурс – изключителна възможност да се видят дебютните проекти на млади режисьори. Сред интригуващите заглавия от конкурса е копродукцията на ОАЕ-Катар-Йордания-ВеликобританияВълк”, разказваща история за пътя на възмъжаването, който едно момче трябва да измине след смъртта на баща си. Във време на военен конфликт момчето бързо разбира, че ако иска да оцелее, трябва да живее по правилата на вълка – животното, на което е кръстен, и да научи що е мъжество, доверие и предателство.

В унгарския „По необясними причини” героят наближава 30-те. Наскоро е завършил университет и в момента си търси работа, но не знае какво иска да прави със себе си. Засега родителите му помагат финансово, но и се месят в живота му. Следва любов, изневяра и неочквано пътуване до Лисабон.

Лоша прическа

Джуниър е на 9 години и има „кофти коса”. Той иска да я изправи за снимката си в училищния годишник, за да стане като модер...

Филми от Балканския конкурс – най-доброто от киното на Балканите за последната година. Впечатление прави хърватската ко-продукция „Островът на любовта”, където  чаровен мачо по време на почивка с жена си се влюбва в талантлива танцьорка, без да подозира, че тя и жена му имат общо минало. А на „Отровът на любовта” добре пазените тайни не могат да останат скрити задълго.

„По правилата” (Хърватска-Франция-Сърбия-Македония) пък разказва за борбата на едно семейство с апатията, след като синът им е нападнат и пребит на улицата от група младежи и е в критично състояние. Сръбската продукция „Паметник на Майкъл Джексън” представя един мечтател, на когото идва идеята да направи монумент на Майкъл Джексън, за да запази жена си в процес на развод. 

В специалната селекция за учащи е включена и култовата комедия от невероятните британски „класици” Монти Пайтън - „Монти Пайтън и Свещеният Граал”. 

Условия за достъп до прожекциите от фестивалния семестър:

Съвсем скоро учениците и студентите ще могат да подадат своите данни за Карта „София Филм Фест за учащи”, която ще осигурява свободен достъп до всички фестивални прожекции, обозначени със знака „СФФУ”, както и по една прожекция месечно в Дом на киното през остатъка от годината. Цената на картата е 15 лв, а условията за нейното издаване ще намерите на сайтовете на София Филм Фест, Дома на киното и „София Филм Фест за учащи”.

Избраха „Урок” в Конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Токио

След старта на „Урок” от София Мийтингс - наградата за най-добър проект и представяне на филма на закрити прожекции, пълном...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино