Почина Анджей Вайда

3159
Почина Анджей Вайда
Снимка: Getty Images/Guliver

Световноизвестният полски режисьор Анджей Вайда почина в неделя вечерта във Варшава на 90-годишна възраст, съобщиха близките му и много полски медии. От няколко дни той бе на границата между живота и смъртта, предаде БГНЕС.

Анджей Вайда представи лентата "Послеобрази", която Полша посочи за своя в надпреварата за най-добър чуждоезичен „Оскар“. Филмът разказва историята на художника Владислав Шчемински, който се опълчва срещу социалистическия реализъм и търпи ужасяващи последствия от това свое решение.

На 90-годишна възраст почина Григор Стоичков

На 90-годишна възраст почина Григор Стоичков. Григор Стоичков е български политик, кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП, народен пр...

По случай юбилея на Вайда в много градове на Полша се организираха прояви в негова чест. В Лодз имаше изложба на афиши за негови филми от целия свят. В Краков - музикален концерт с композиции от филми на Вайда, а Полският национален музей показа проекта „Живописта във филмите на Вайда“, посветен на вдъхновението, което режисьорът, мечтаещ да стане художник, е черпел от картините.

Въпреки напредналата си възраст в последните си интервюта Вайда заявяваше, че възнамерява да продължи да работи. „Докато съм физически способен, искам да се трудя, да работя с екип от кинематографисти, да отговарям на техните въпроси и да се зареждам с енергия", казваше той.

Според режисьора за десетилетия творчество в личния му резерв са се събрали около 200-300 нереализирани проекта. Периодично се обръщам към миналото си, размишлявайки дали там не би могло да се намери нещо, което да е интересно на зрителите днес, казва той.

На 9 март той показа и последната си работа – документален филм за дружбата с художника Анджей Врублевски.

Хиляди изпратиха може би най-известния ирански режисьор в последния му път

Хиляди хора – главно представители на творческата интелигенция в Иран - се стекоха в Техеран, за да изпратят световно известния к...

Анджей Вайда е роден на 6 март 1926 г. в Сувалки. Баща му – офицер от полската армия - загива в Катин. Въпреки желанието на семейството му той също да се посвети на военна служба, младият Вайда избира най-напред Академията за изящни изкуства в Краков, а след това Висшата кинематографическа школа в Лодз. Първата премиера на младия режисьор е през 1955 г. с филма „Поколение“.

Широк обществен резонанс не само в Полша, но и в света получават филмите му „Човекът от мрамор“, „Без упойка“, „Човекът от желязо“, „Дантон“. Вайда също така е поставил близо 40 спектакъла в различни театри по целия свят.

Творчеството на режисьора е удостоено с редица престижни награди – той е лауреат на Московския кинофестивал, на френската кинонаграда „Сезар“, има „Златен лъв“ от Венецианския международен филмов фестивал , „Златна палма“ от фестивала в Кан. През 2000 г. Анджей Вайда е награден с „Оскар“ за приноса му за световното кино, а през 2006 – със „Златна мечка“ на Берлинския международен кинофестивал.

Режисьорът, който преживя творческо дълголетие отразявайки във филмите си сложната история на своята страна, почина от белодробна недостатъчност. Той е бил в болница и се намираше в изкуствена кома, посочи за АФП близък на семейството, пожелал анонимност.

Почина Бъд Спенсър

Големият италиански актьор Бъд Спенсър почина на 86 години. Новината беше потвърдена от сина му Джузепе, съобщават редица световни меди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Ще гледаме нов филм "Властелинът на пръстените" през 2026 г.

Приеха Мария Бакалова и Бойко Кръстанов в Европейската филмова академия

Кейт Бланшет с почетна награда от престижен филмов фестивал

Киану Рийвс и Сандра Бълок са готови да участват в "Скорост 3"?

Режисьорът на "Шоуто на Труман" с почетен "Златен лъв" във Венеция

Изабел Юпер оглавява журито на кинофестивала във Венеция

Вижте официалния трейлър на филма "Гунди - Легенда за любовта" (ВИДЕО)

Стачка заплашва провеждането на кинофестивала в Кан

Гледайте първи тийзър на новия филм на Франсис Форд Копола - "Мегалополис" (ВИДЕО)

Хана Шигула получи Награда за цялостно творчество на Германската филмова академия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино