Преди 92 години "Хлапето" на Чарли Чаплин излиза по кината

98898
Преди 92 години "Хлапето" на Чарли Чаплин излиза по кината

Немият филм на Чарли Чаплин "Хлапето" излиза официално по кината в САЩ на днешната дата през 1921 година. Датата на официалната премиера на емблематичното съчетание между комедия и трагедия е 21 януари.

В "Хлапето" участва Джеки Куган, който играе ролята на осиновено от скитник (Чарли Чаплин) дете. Двамата започват да си сътрудничат в извършването на дребни престъпления до момента, в който не се намесват социалните служби.

Чарлс Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 година в Лондон. Родителите му се разделят, когато той е на три години и заедно с неговия полубрат Сид живеят с майка си. По-късно майка им е приета в приют за психично болни и двете деца попадат в интернат за изоставени деца. Точно там започват да участват по различни представления. Когато става на 11 години Чарли Чаплин започва да живее с група танцьори, ръководени от Уилям Джаксън.

На 2 октомври 1912 г. Чаплин отива с трупата на Карно в САЩ и остава да живее там. По време на неговите представления е забелязан от продуцента Мак Сенет, който го кани на работа в своето студио "Кийстоун Филм". През 1919 г.  решава да основе собствено студио "United Artists" заедно с Мери Пикфорд, Дъглас Феърбанкс и Дейвид Грифит.

Слава на Чаплин носи нямото кино, на което той остава верен цели 10 години след появата на звука във филмите. Първият звуков филм на Чарли Чаплин е "Великият диктатор" — антихитлеровски филм, заснет през 1940 г.

EZ Film Fest стартира тази вечер с филма “Way of Life”

Целогодишният фестивал на екстремното кино EZ Film Fest стартира тази вечер в 20:30 ч. в столичното кино „Одеон“. Първият ф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино