Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди 92 години "Хлапето" на Чарли Чаплин излиза по кината

06 февруари 2014, 13:39 часа • 98008 прочитания

Немият филм на Чарли Чаплин "Хлапето" излиза официално по кината в САЩ на днешната дата през 1921 година. Датата на официалната премиера на емблематичното съчетание между комедия и трагедия е 21 януари.

В "Хлапето" участва Джеки Куган, който играе ролята на осиновено от скитник (Чарли Чаплин) дете. Двамата започват да си сътрудничат в извършването на дребни престъпления до момента, в който не се намесват социалните служби.

Чарлс Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 година в Лондон. Родителите му се разделят, когато той е на три години и заедно с неговия полубрат Сид живеят с майка си. По-късно майка им е приета в приют за психично болни и двете деца попадат в интернат за изоставени деца. Точно там започват да участват по различни представления. Когато става на 11 години Чарли Чаплин започва да живее с група танцьори, ръководени от Уилям Джаксън.

На 2 октомври 1912 г. Чаплин отива с трупата на Карно в САЩ и остава да живее там. По време на неговите представления е забелязан от продуцента Мак Сенет, който го кани на работа в своето студио "Кийстоун Филм". През 1919 г.  решава да основе собствено студио "United Artists" заедно с Мери Пикфорд, Дъглас Феърбанкс и Дейвид Грифит.

Слава на Чаплин носи нямото кино, на което той остава верен цели 10 години след появата на звука във филмите. Първият звуков филм на Чарли Чаплин е "Великият диктатор" — антихитлеровски филм, заснет през 1940 г.

Славея Йорданова
Славея Йорданова Отговорен редактор
Новините днес