Режисьор представи скандалната страна на обсадата на Ленинград

21908
Режисьор представи скандалната страна на обсадата на Ленинград
Снимка: Getty Images

"Богохулно" пресъздаване на един от най-тъмните моменти в съветската история или толкова необходим коментар за съвременна Русия? Нова комедия за обсадата на Ленинград раздели в мненията им зрителите в страната.

"Празник" разказва за семейството на Воскресенски, чиито връзки с комунистическата партия им позволяват да водят луксозен живот в града, обсаден от нацистите.

По време на обсадата, когато около 800 000 души гладуват до смърт и са на официални дажби от 125 грама хляб на ден, семейството затрупва трапезата си с пилешко месо и шампанско, за да отпразнува новата 1942 година.

Комедийният момент настъпва, когато двете деца на Воскресенски водят вкъщи неканени гости, а семейството се оказва принудено да обяснява как масата им е претрупана от толкова много храна.

Носителят на няколко награди режисьор Алексей Красовски заяви пред AFP, че филмът е създаден, за да привлече вниманието към неравенствата и несправедливостите в Русия днес, а не да дава подробности или да се подиграва с обсадата.

Заради атаки от страна на законодатели, режисьорът пусна „Празник“ онлайн, вместо да подава документи в Министерството на културата за разрешение за разпространение. .

"Избрах тази тема, защото днес също живеем в блокада, просто се преструваме, че не можем да я видим. Не виждаме как намалява жизнения стандарт, как се преследват хората за това, което споделят онлайн, или за участие в мирни протести.", казва режисьорът.

Проектът се сблъска с критики още през октомври, когато за първи път беше съобщено, че ще се появи комедия за обсадата за Ленинград.

Сергей Боярски, депутат от управляващата партия "Единна Русия", описа идеята като "богохулство" и заяви, че ще направи всичко възможно да предотврати разпространението на филма, предаде БГНЕС.

"Не съм гледал филма и няма да го направя", отговори той на въпрос на АФП.

Друг висш член на партия „Единна Русия“ Андрей Турчак призова Министерството на културата да забрани разпространието в кината на филма.

Министерството има опит, когато става въпрос за черен списък на филми по чувствителни теми - британската комедия "Смъртта на Сталин" беше забранена миналата година, след като беше определена от властите като обидна и "екстремистка“.

Путин благодари на Тръмп за помощта на ЦРУ за предотвратяване на атентат в Петербург

Президентът на Русия Владимир Путин тази вечер разговаря по телефона с президента на САЩ Доналд Тръмп и му благодари за получената от...

Красовски каза, че правителствен служител дори му е предложил пари, за да унищожи оригинала на филма.

В неделя YouTube свали "Празник" от акаунта на режисьора без обяснение, но няколко часа по-късно филмът беше върнат в платформата. Google не посочи причините за временното изтриване, когато AFP поиска коментар.

Близо до свещено

Предишният филм на Красовски, „Колекционерът“ беше разпространен на територията на цяла Русия през 2016 година и спечели няколко награди.

Но "Празник", който натрупа над един милион гледания от момента на онлайн пускането му на 3 януари, е заснет с малък бюджет от частно финансиране.

Промени във властта в Санкт Петербург

Руският президент Владимир Путин предложи на губернатора на Санкт Петербург Георгий Полтавченко да оглави ОСК като председател на Съвет...

Зрителите бяха поканени да направят дарения, които според Красовски до момента възлизат на 3,5 милиона рубли (52 000 долара; 46 000 евро) през първите седмици от пускането на филма. Тази сума почти покрива цената на заснемането на лентата.

В някои коментари под видеото потребителите пишат, че разбират защо депутатите искат да забранят филма. "Това очевидно е алегория за сегашния режим, когато служителите получават всичко, което искат на гърба на бедността на другите", се казва в един от коментарите.

Обсадата на Ленинград от 1941-1944 година (сега Санкт Петербург) остава изключително чувствителна тема в Русия, където около 20 милиона души са загинали по време на Втората световна война, а властите възприемат конфликта като свещен.

През 2014 година най-големите дистрибутори на кабелна телевизия в Русия обявиха, че спират да излъчват опозиционния телевизионен канал „Дожд“. Причината - телевизията проведе проучване, което постави под въпрос дали си е струвала съпротивата по време на обсадата. „Струва ли си да се предаде Ленинград на нацистите, за да се спасят милиони животи?“ – е бил въпросът, на който зрителите е трябвало да отговорят.

„Най-трудните времена“ - част от оцелелите при обсадата на Ленинград заявиха за AFP, че са ужасени от концепцията на филма.

Путин благодари на Тръмп заради предотвратен в Санкт Петербург атентат

Руският президент Владимир Путин лично се е обадил на американския си колега Доналд Тръмп, за да му благодари за предоставяне на операт...

"Не мога да си представя, че може да има комедия за обсадата", каза Лидия Илинска. "Аз съм на 88 години и плача всеки път, когато си спомням какво преживяхме. Думата "комедия" в този контекст е просто богохулство."

Междувременно Никита Ломагин, историк от Санкт Петербургския Европейски университет, който изследва обсадата, казва, че филмът на Красовски съдържа "редица исторически несъответствия".

"Вярно е, че по време на обсадата на Ленинград е имало йерархия по отношение на хранителните продукти. Но тази тема се нуждае от подходящ анализ, който зачита сложността на проблема, а не такава лека провокация", коментира той.

Красовски обаче отхвърля критиките.

"Това е история за хора, които в най-тежките времена са можели да живеят по-добре от всеки друг. Те съществуват тогава, те съществуват сега, за съжаление те винаги ще съществуват в Русия. За да променим това по някакъв начин, заснехме този филм.", са думите на режисьора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино