Стефан Командарев: С новия си филм се целя в номинация за "Оскар"

3333
Стефан Командарев: С новия си филм се целя в номинация за "Оскар"
Снимка: БГНЕС

Ще се опитаме да сме българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, това заяви Стефан Командарев, режисьор на "Уроците на Блага" с 3 награди от Карлови Вари, в сутрешния блок на БГНЕС на английски език.

"Нека видим докъде ще стигнем, имаме много покани за фестивали. Мисля, че имаме много силен старт с трите награди от Чехия. Ще се опитаме да сме българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, но това зависи от журито на българския национален филмов център. Ще направим всичко възможно да представим филма където можем", заяви той.

Командарев сподели и трудностите около това да се представи филм на "Оскар"-ите. "За да имаш успех в това състезание, трябва да имаш много добър филм, но и много пари, за да направиш кампания. В тази кампания трябва да има пари за американски публицисти и стрийминг платформи. Знам го това, защото два пъти съм бил българският кандидат за "Оскар". Знам, че една прожекция струва 10 000 долара. Въпросът не е само до качество, но и до финанси", подчерта режисьорът.

Снимка: БГНЕС

Какви са емоциите след наградата в Карлови Вари

Той също така разказа и първоначалните емоции от наградите в Чехия. "Това беше напълно неочаквано, защото не очаквахме, че ще спечелим голямата награда. Беше огромна радост за мен и екипа. Най-важното е, че това ще помогне за популяризиране на филма и ще помогне за следващия ни проект. Голямо постижение е за нас."

"Това беше голям късмет", сподели Командарев за срещата с главната актриса на филма Ели Скорчева. "Ели Скорчева е една от звездите на българското кино през 80-те. Ние се шегуваме, че през този период всички тийнейджъри, включително и аз, бяхме влюбени в нея. 30 години по-късно, когато я видяхме случайно в една градинка в София, веднага я познахме. Нямаше каст, просто си говорихме с нея, ако иска да се върне в киното и тя каза, че всичко зависи от сценария. Това беше сбъдната мечта за нас, изпратихме ѝ сценария веднага и тя се съгласи. В този момент разбрахме, че имаме главна актриса. Това беше голям късмет", обясни той.

Ели Скорчева в кадър от "Уроците на Блага", снимка: Уроците на Блага/Blaga's Lessons/Facebook

Защо "Уроците на Блага" се харесва от публиката зад граница?

Разпродадени билети и дълги аплодисменти за най-новия филм на Стефан Командарев в Карлови Вари (ТРЕЙЛЪР)

Най-новият филм на Стефан Командарев бе представен снощи (4 юли) пред фестивалната публика в Карлови Вари. "Уроците на Блага" разказва ...

Командарев разказа и за идеята на филма и защо е успял да се хареса на чуждестранната публика. "Уроците на Блага" е част от трилогия. Първият филм е "Посоки" от 2017 г., вторият филм e "В кръг" от 2019 г., като за третия филм решихме да се съсредоточим върху старото поколение, върху родителите ни, за да разкажем историята за това поколение в днешно време. Идеята беше, че това поколение е най-голямата жертва на промените към демокрация, за тях това е процес, в който те губят самоличността си. Това поколение беше напълно игнорирано от политиците, но и от нашето кино. Искахме да се фокусираме върху тази група и използвахме историята, за да представим тези хора."

ОЩЕ: "Уроците на Блага" на Стефан Командарев спечели голямата награда на фестивала в Карлови Вари

"Защо журито и публиката го хареса толкова са трудни въпроси. Имаме много силна история, много емоционална. Уникална главна актриса. Също така имахме предвид и ревютата на критиците (като "Hollywood Reporter", "Variety" и т.н.), които бяха представени, те бяха много обнадеждаващи. Историите на българските пенсионери са напълно разбираеми навсякъде. Тези проблеми не са само български, случва се навсякъде. Един британски актьор ни каза, че историята на семейството на Блага е много близка до тази на техните семейства".

Командарев сподели повече информация и за бъдещите си проекти: "В момента съм фокусиран върху нов филм. За мен е много полезно да не взимам много сериозно всеки успех. Искам следващият филм да е направен по най-добрия начин, затова е по-добре да не съм в небесата и да съм концентриран." Командарев заяви още, че връщането на славата на българското кино е изцяло въпрос към институциите.

"Това е въпрос към министерството на културата и хората в националния филмов център. Има много административни трудности, които някой ден се надявам да не съществуват и българското кино ще има възможността да покаже потенциала си. Губим много енергия с трудности, свързани с финансиране, как да се справим с администрацията и т.н. Надявам се, че ще бъдат решени скоро.", завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Връчиха наградите на СБФД: Вижте кои са победителите

Нов сериал за големите български дарители тръгва по БНТ1

Рекорден брой гледания на трейлъра на "Гунди - Легенда за любовта" (ВИДЕО)

Връчват наградите на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Заслужено отличие: Мерил Стрийп получи "Златната палма" в Кан

Откриват филмовия фестивал в Кан (ВИДЕО)

Фестивал на китайското кино ще се проведе в две кина в София

Вход свободен, концерт и лятно кино в Нощта на музеите в НВИМ

Почина известен режисьор

Доналд Тръмп, #MeToo и по-мрачни сюжети: Броени дни до филмовия фестивал в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com