Велислав Павлов получи статуетка за най-добра мъжка роля на "Златна липа"

5946
Велислав Павлов получи статуетка за най-добра мъжка роля на "Златна липа"
Снимка: Златна липа

Кинофестивалът за ново европейско кино „Златната липа“ 2018 влезе в историята с 2 рекорда – най-богата филмова програма – бяха прожектирани 50 заглавия, и най-висока посещаемост от всички 6 издания досега.

На стилна церемония снощи, 6 юни, водещият Филип Гуляшки обяви наградените филми. Специалното отличие на Съюза на българските филмовите дейци получи лентата от Франция „Корпорация“. Статуетката беше връчена от кинокритика и главен редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова. Символично я получи актьорът Любен Чаталов, който изказа своите адмирации към организаторите на фестивала и призна, че всяка година очаква с нетърпение да настъпят дните на „Златната липа“.

В Стара Загора стартира кинофестивалът "Златната липа"

Шестото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ официално беше открито с емоционална церемония сно...

Наградата за най-добра мъжка роля получи актьорът Велислав Павлов за брилянтното си изпълнение във филма на Илиан Джевелеков „Вездесъщият“. Статуетката му беше връчена от члена на журито, руската актриса Анна Шерлинг. Велислав Павлов благодари на старозагорската публика, на организатора на фестивала Магдалена Ралчева и на семейството си за подкрепата.

Наградата за най-добра женска роля журито присъди на сръбската актриса Горица Попович за превълъщението и във филма „Кози уши“ на режисьора Марко Костич. Получи я актрисата Мартина Вачкова, която каза, че искрено се радва за наградата на Попович, защото е направила наистина впечатляваща роля, за каквато може да мечтае всяка актриса. „В Стара Загора вече се чувствам като у дома си и хората, когато ме видят на улицата, вече не мислят, че съм дошла тук за някакво представление. Те знаят, че съм гост на „Златната липа“.

Откриха петия кинофестивал „Златната липа“

Петото издание на международния фестивал за ново европейско кино беше официално открито снощи в залата на Държавна опера Стара Загора. ...

Наградата за режисура спечели литовският филм „Емилия: Да скъсаш оковите“ с режисьор Донатас Улвидас. Връчи я членът на журито, английският режисьор и сценарист Гарет Джоунс, а я получи ръководителят на Програма Творческа Европа „МЕДИА“ за България Камен Балкански. Той припомни, че 9 от показаните европейски филми на „Златната липа“ 2018 са създадени с подкрепата на тази програма, за която той работи вече 14 години. „Нямам търпение да се обадя в Литва, за да ги зарадвам с добрата новина за наградата“, призна той. Мисля, че до няколко години „Златната липа“ ще получи истинско международно признание и авторитетът който заслужава, заради начина, по който фестивалът се прави и темповете, с които се развива, предвеща Гарет Джоунс. Той посочи, че гражданите на Стара Загора трябва да са изключително горди и да ценят своя фестивал, защото твърде малко европейски градове могат да се похвалят с подобно явление.

Най-престижната награда от „Златната липа“ – тази за най-добър филм, получи лентата от Швейцария „Божественият порядък“ на режисьора Петра Волп. Филмът разказва за социалната революция в Швейцария в началото на 70-те години на миналия век, когато жените успяват да извоюват своето избирателно право на глас. Наградата връчи председателят на журито, българският режисьор Юрий Дачев. Символично я получи създателят на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева, която ще се погрижи статуетката да стигне невредима до създателите на „Божествения порядък“. „Швейцария участва за първи път със свой филм в „Златната липа“ и за мен, като главен селекционер на филмите за фестивала, е изключително приятен фактът, че именно тяхното предложение спечели наградата за най-добър филм“, каза Магдалена Ралчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Мартин Скорсезе с документална поредица за 8 светци

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Започнаха снимките на новия филм на Стефан Командарев "Made in EU"

Наградата LUX на публиката 2024: Ето къде може да гледате филмите безплатно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com