X
 
 

Защо се бави обявяването на първия български киносалон за паметник на културата?

802 0
photo of Защо се бави обявяването на първия български киносалон за паметник на културата?
Снимка: Сдружение "Кинопамет"
Вече месеци наред няма реални действия и отговор от страна на Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство на предложението на голяма група интелектуалци и кинодейци забележителната, но намираща се от години в бедствено положение сграда на „Модерен театър” /кино „Цанко Церковски”/ - недвижима културна ценност, да бъде прекатегоризирана от „местно” в „национално значение”, алармират от гражданско сдружение „Кинопамет".

Промяната на статута на сградата на „Модерен театър“, където през 1915 г. се е състояла премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“ на родоначалника на българското кино – Васил Гендов, следва да се извърши по чл.58, ал.4 от Закона за културното наследство. Към днешна дата бившият „Модерен театър” е недвижима културна ценност с категория „местно значение“ и е в списъка на архитектурните и историческите паметници на културата в София от периода 1880 - 1944 г. [ДВ.бр.40/1978 г.] , припомнят от сдружението.

"Кино и пол" - специална тема в програмата на #23SofiaIFF

В програмата на 23-тия София Филм Фест представяме поредица от филми, които засягат темата за половата идентичност, правата на съвремен...

За съжаление собствениците на уникалната сграда в стил виенски сецесион на бул.“Княгиня Мария Луиза“№ 26 , построена през 1907 г. по плановете на арх. Димитър Начев, не полагат грижи за поддръжката й, а в резултат от това олющената й червена фасада се рони и мазилката пада на едри парчета, създавайки сериозна опасност и риск за преминаващите по тротоара граждани, отбелязват от сдружение „Кинопамет".

Смяната на статута на „Модерен театър” от категорията паметник на културата с местно значение - в паметник с национално значение, също така ще предпази, ще спаси сградата на първото българско кино у нас и от потенциалната възможност тя да бъде изтърбушена и превърната в хипермаркет без паркоместа по примера на случващото се със столичното кино „Европа палас” на ул. „Алабин” 35, изтъкват от неправителствената организация.

Горчивата истина е, че емблематичната за българската култура сграда на кино „Модерен театър“, която е и една от най-красивите в столицата ни, от години продължава да бъде занемарена, необитаема и да се руши, въпреки че според закона собствениците на паметници на културата са длъжни да се грижат за доброто им състояние. Аварийното и изключително опасно състояние на знаковата сграда налага министър Боил Банов на основание чл.12, ал.4, т.2 от Закона за културното наследство в най-кратки срокове да предложи с решение на Министерски съвет сегашният собственик на „Модерен театър“ да бъде обезщетен с равностоен имот – частна държавна собственост, или с право на строеж върху имоти - частна държавна собственост, категорични са в сдружение „Кинопамет". По нататъшното стопанисване и управление на имота на бул.“Княгиня Мария Луиза“№ 26 е редно да бъде възложено на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ или на Българска национална филмотека, а средствата за реставрация и реновиране на така важната за историята на българското кино и българската духовност сграда, в която се е намирало и първото у нас звукозаписно студио, където са се създавали записите на Аспарух Лешников, могат да бъдат осигурени по европейски програми, изтъкват от гражданското сдружение.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.