74 - 77° ще са температурите в някои държави до края на века

19374
74 - 77° ще са температурите в някои държави до края на века
Снимка: Thinkstock

Учени предвиждат, че до края на този век в някои държави от Персийския залив времето ще бъде толкова горещо, че няма да може да се излиза навън, предаде БГНЕС.

До 2100 г. части от Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Бахрейн и други държави ще бъдат подложени на екстремна комбинация между горещо време и суша, пише британският в. „Индипендънт“.

Ново проучване на базата на компютърна симулация изследва как ще се развият глобалните температури, ако нивата на въглеводород останат в настоящите си стойности. Според него ще се появи нов вид горещи вълни, които ще се отразят на Персийския залив по начин, който не е наблюдаван откакто на Земята има хора.

Данните показват, че в някои страни от Персийския залив могат да бъдат измерени температури между 74 и 77 градуса по Целзий за поне 6 часа на ден. Това е толкова горещо, че човешкото тяло става неспособно да произвежда пот, която помага за разхлаждането.

Т. нар. „индекс на горещината“, на базата на който се предвиждат тези градуси, измерва както температурата, така и влажността. С 50% влажност е необходимо температурата да е 45 градуса, за да се чувства като над 70. Но ако влажността се повиши до 100 процента, температурата стига да е едва 35 градуса, за да се чувства като 77.

„Идете на сауна и настройте температурата на 35 градуса или нещо такова. Можете да го понесете за известно време, но си помислете за това като за излагане на външна температура“ за 6 или повече часа, каза съавторът на проучването проф. Елфатих Елтахир от Масачузетския технологичен институт.

Подобни високи температури могат да се очакват всеки ден. Те обаче ще бъдат на вълни, ще се появяват по-рядко – средно веднъж на десетилетие.

Според Елтахир подобни крайно високи температури могат да бъдат избегнати, но само ако светът ограничи емисиите на парникови газове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com