X
 
 

До 2050 година в Париж ще има по два месеца горещини годишно

1727 1
До 2050 година в Париж ще има по два месеца горещини годишно
Снимка: iStock/Guliver
Френските метеоролози смятат, че до 2050 г. вълната от летни горещини в Париж може да продължи до 60 дни, каза Ани Жиро, генерален директор на Парижката агенция за климатичните промени пред РИА Новости.

Температурният рекорд за Франция беше счупен на 28 юни: термометър в град Карпентрас (департамент Воклуз) в югоизточната част на страната е показал + 44.3 по Целзий. Предишният температурен рекорд беше поставен в континенталната част на Франция на 12 август 2003 г., когато температурата беше + 44.1 в общините Сен Кристол и Консерак.

Може ли жегата да провокира агресия?

Жегите провокират агресия и влияят негативно върху човешката психика. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатъръ...

"Топлинната вълна, която премина през 2003 г., отне 17 хиляди живота ... След това научихме много. Що се отнася до вълната от тази година, тя започна през юни, а това обикновено се случва през август. Според прогнозите на метеоролозите, до 2050 г. в Париж да бъде от 10 до 60 дни изключително горещо в периода от юни до септември", каза Жиро.

Тя припомни, че Париж преживява топлинни вълни през 2015, 2016, 2017 и 2018 г. и е бил подготвен за настоящата вълна. "Метео Франция" предупреди за горещината десет дни преди това и кметът увери гражданите, че градът е готов", каза Джиро.

Правилото в Париж е, че без значение къде е човек, той трябва да стигне до хладно място в рамките на 7 минути.

"Смъртните случаи през 2003 г. показаха, че под влиянието на топлината хората започват да мислят зле и затова могат да се окажат в смъртоносна ситуация или да не се обадят за помощ, или да не извършат елементарни действия, които могат да спасят човешки животи. Спасителни центрове има в училища, църкви, паркове, социални центрове", казва Жиро.

Най-горещият юни в историята застраши Европа със замърсяване

Миналият месец беше най-горещият юни, регистриран досега, с покачващи се температури в световен мащаб и рекордни топлинни вълни в Запад...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално