Друг шанс може да няма: „сух туризъм“ набира обороти в Европа

3229
Друг шанс може да няма: „сух туризъм“ набира обороти в Европа
Снимка: joan ggk / CC BY 2.0

Най-тежката от 500 години суша в Европа, която направи речните круизи невъзможни, отвори нови възможности и сега набират популярност нов вид пътешествия. Така нареченият сух туризъм е пътуване за разглеждане на забележителности, които обикновено са скрити под водата: руини на древни храмове, древни мостове и дори цели селища, потопени в бездните на реки и езера.

На някои места сухият туризъм станал толкова популярен, че местните власти мислят за ограничаване на потока от гости.

Това се случи например в градчето Виланова де Сау близо до Барселона. Областният управител Джоан Риера казва, че ще ограничи достъпа до язовир Сау, където всеки ден се стичат стотици туристи. Тяхната цел е да видят църквата "Сан Рома" (на снимката горе), наводнена през 1962 г. и напълно оголена това лято. По думите му многото коли, оставени от туристите, затрудняват преминаването на местните жители, а гостите правят няколко снимки и си тръгват, оставяйки след себе си боклук.

Невиждана суша в Китай принуди властите да използват химикали, за да докарат дъжд

Китай никога не е изпитвал такъв недостиг на дъжд, както през 2022 година - поне откакто от 61 години отчита количествата дъжд в страна...

Драстично спадналото ниво на европейските реки разкрива ту „камъни на глада“ със страшни предупреждения от минали векове, ту кораби от Втората световна война. А в Рим от водите на Тибър се появиха руините на древен мост.

Докато туристите правят уникални снимки, организаторите на речни круизи търпят загуби: в германския град Кауб нивото на Рейн е спаднало до 36 см и плаването е невъзможно.

Някои оператори вече са принудени радикално да променят плановете на маршрутите: корабите се използват само като плаващи хотели, а за придвижване на туристите из района се ангажират автобуси. В Германия правят мрачни прогнози: още едно такова лято и всички туроператори, работещи по Рейн, просто масово ще фалират.

„Поради климатичната криза традиционните речни круизи в Европа определено ще понесат удар и в резултат отрасълът вероятно ще се пренастрои“, казва пред CNN Travel Клеър Уидън, професор по туризъм и маркетинг в университета в Брайтън.

Нова гореща вълна обхвана Франция и Испания

Франция и Испания преживяват трета гореща вълна от юни насам, а сушата в цяла Европа е все по-тежка. В Нидерландия ситуацията е толкова...

Стига се и до казуси: веднъж туристи не успели да се качат на кораба си в Будапеща, защото не можели да доплуват дотам. За да започнат круиза, пътешествениците трябвало да се доберат до съседна държава: най-близката точка, където навигацията била подходяща, бил словашкият град Комарно.

Във Франция на някои места части от Лоара са пресъхнали почти напълно. Италианската река По се намира на исторически минимум и на места също е почти изчезнала. В Англия за първи път в историята изворът на Темза се е преместил с пет мили надолу по течението.

А докато туроператорите отчитат загубите, туристите се наслаждават на необичайни пейзажи: например езерото Гарда в Италия е оголило бели скали – гледката е просто фантастична и е удобно за плаж.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Огромен мегалитен комплекс се появи в Испания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com