X
 
 

Коя е най-голямата заплаха от живота в големия град

1392 0
Коя е най-голямата заплаха от живота в големия град
Снимка: iStock/Guliver
Особеностите на времето, в което живеем изпраща хората да търсят щастието си в големите градове. Но дали живеят по-добър живот. Оказва се, че в големите градове е застрашено най-важното, а именно животът ни.

Изследване на учени в Швейцария показва, че жителите на големите градове имат по-кратка продължителност на живот най-вече заради замърсения въздух, пише Риа новости.

Проверки от сряда на автомобили и домове заради мръсния въздух в София

Пътната полиция и Столичния инспекторат заповат от сряда проверки на движещите се в София автомобили заради замърсяването на въздуха. П...

Мащабно изследване на населението и условията, при които живее в 406 града в 20 държави потвърдило, че основната опасност идва от замърсяването с тропосферен озон.

Това е токсичен за хората и животните газ. За разлика от стратосферния озон, който е на височина между 20 и 30 километра и формира важен предпазен слой от атмосферата, тропосферния е в непосредствена близост до земята.

Той е мощен окислител, който участва в много химически реакции с свободните радикали на кислорода.

Нивата на тропосферен озон рязко се покачват, когато замърсяващите вещества в атмосферата на големите градове, влизат в химически реакции при слънчево време.

Тропосферният озон оказва общо токсично, раздразнително, канцерогенно и мутагенно въздействие върху човека, казват учените от Националната академия на науките на САЩ. Той може да доведе до преждевременна смърт в райони, където нормите са превишени.

Банкок спря големите строежи заради мръсния въздух

Строителните дейности на големи инфраструктурни обекти в Банкок са преустановени по решение на градските власти заради замърсяването на...

Изследователската група от Берн "Климатичните промени и здравето", оглавявана от Ана Виседо-Кабрера публикува резултати, според които има пряка връзка между смъртността и факторите от околната среда, като параметрите на времето и замърсяването на въздуха в градовете.

Анализирана е смъртта на над 45 милиона души и данните сочат, че дори минимални увеличения на концентрацията на озон от 0,01 милиграма на кубичен метър, могат да увеличат риска от преждевременна смърт с 18 процента.

Повишаване на смъртността се наблюдавала дори в зони, в които озона не е над нормите, които за ЕС са 0,12 милиграма на кубически метър, за САЩ са 0,14, а за Русия и Китай 0,16.

Това означава, според учените, че спешно трябва да се направи преоценка на приетите норми, считани за безопасни и да се въведат по-строги мерки за изхвърлянията на тези вещества в атмосферата, особено в големите градове.

Авторите отбелязват, че поради различните методи на измерване в различните държави, систематизирането на данните е много трудно и затова в изследването не са били включени градове от Южна Америка, Африка и Близкия Изток.

По-прецизен контрол ще се прави на въздуха на Бургас

Темата за въздуха на Бургас остава актуална за всеки, който живее в града. Още една стъпка в посока на неговото подобряване направиха о...

Actualno.com

Етикети:

Срещата на върха за евробюджета вероятно ще има втори дубъл
Срещата на върха за евробюджета вероятно ще има втори дубъл

Европейският съвет възобнови работата си по бюджета на общността за 2021-2027 година едва днес следобед, след като вчерашното извънредно заседание...

Естествени камъни според зодията
Естествени камъни според зодията

В много култури се смята, че природният камък притежава сила и необяснима енергия. Приема се, че всеки представител на Зодиака има собствен камък...

Последно в Актуално