Коя е най-голямата заплаха от живота в големия град

2543
Коя е най-голямата заплаха от живота в големия град
Снимка: iStock/Guliver

Особеностите на времето, в което живеем изпраща хората да търсят щастието си в големите градове. Но дали живеят по-добър живот. Оказва се, че в големите градове е застрашено най-важното, а именно животът ни.

Изследване на учени в Швейцария показва, че жителите на големите градове имат по-кратка продължителност на живот най-вече заради замърсения въздух, пише Риа новости.

Проверки от сряда на автомобили и домове заради мръсния въздух в София

Пътната полиция и Столичния инспекторат заповат от сряда проверки на движещите се в София автомобили заради замърсяването на въздуха. П...

Мащабно изследване на населението и условията, при които живее в 406 града в 20 държави потвърдило, че основната опасност идва от замърсяването с тропосферен озон.

Това е токсичен за хората и животните газ. За разлика от стратосферния озон, който е на височина между 20 и 30 километра и формира важен предпазен слой от атмосферата, тропосферния е в непосредствена близост до земята.

Той е мощен окислител, който участва в много химически реакции с свободните радикали на кислорода.

Нивата на тропосферен озон рязко се покачват, когато замърсяващите вещества в атмосферата на големите градове, влизат в химически реакции при слънчево време.

Тропосферният озон оказва общо токсично, раздразнително, канцерогенно и мутагенно въздействие върху човека, казват учените от Националната академия на науките на САЩ. Той може да доведе до преждевременна смърт в райони, където нормите са превишени.

Банкок спря големите строежи заради мръсния въздух

Строителните дейности на големи инфраструктурни обекти в Банкок са преустановени по решение на градските власти заради замърсяването на...

Изследователската група от Берн "Климатичните промени и здравето", оглавявана от Ана Виседо-Кабрера публикува резултати, според които има пряка връзка между смъртността и факторите от околната среда, като параметрите на времето и замърсяването на въздуха в градовете.

Анализирана е смъртта на над 45 милиона души и данните сочат, че дори минимални увеличения на концентрацията на озон от 0,01 милиграма на кубичен метър, могат да увеличат риска от преждевременна смърт с 18 процента.

Повишаване на смъртността се наблюдавала дори в зони, в които озона не е над нормите, които за ЕС са 0,12 милиграма на кубически метър, за САЩ са 0,14, а за Русия и Китай 0,16.

Това означава, според учените, че спешно трябва да се направи преоценка на приетите норми, считани за безопасни и да се въведат по-строги мерки за изхвърлянията на тези вещества в атмосферата, особено в големите градове.

Авторите отбелязват, че поради различните методи на измерване в различните държави, систематизирането на данните е много трудно и затова в изследването не са били включени градове от Южна Америка, Африка и Близкия Изток.

По-прецизен контрол ще се прави на въздуха на Бургас

Темата за въздуха на Бургас остава актуална за всеки, който живее в града. Още една стъпка в посока на неговото подобряване направиха о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com