X
 
 

ООН предупреждава: Океаните скоро ще ни станат враг

5361 0
ООН предупреждава: Океаните скоро ще ни станат враг
Снимка: Getty Images/Guliver
Океаните са на път да се превърнат от приятел във враг на човечеството. Това твърди доклад на ООН, цитиран от световните агенции. Счита се, че това ще се случи, ако не бъде спряно въглеродното замърсяване. Данните са от климатичен проектодоклад на организацията, който ще бъде представен в Монако следващия месец, пише вестник "Сега".

Дългогодишното зареждане на атмосферата със загряващия планетата въглероден диоксид е породило множество последици, започвайки от необратимо покачване на морското равнище, сочи документът на Междуправителствената група по изменение на климата.

ООН: 400 000 разселени в североизточна Сирия заради напрежението

Повече от 400 000 души са били разселени в северозападна Сирия през последните три месеца, тъй като правителството извършва интензивни ...

До 2050 г. много от мегаполисите на ниска надморска височина и малките островни нации ще бъдат под заплахата да бъдат погълнати от покачващото се ниво на океаните, дори при най-оптимистичните сценарии за намаляване на парниковите емисии, се казва в доклада.

До 2100-а щетите годишно от наводнение ще се увеличат два или три пъти. Дори да успеем да ограничим затоплянето до 2 градуса по Целзий, океаните ще принудят над четвърт милиард хора да напуснат домовете си и това може да стане още в края на XXI век.

Най-малко 30% от ледниците в северното полукълбо ще се стопят до края на века.

Океаните поглъщат четвърт от въглеродните емисии, които хората предизвикват, и 90% от допълнителната топлина, генерирана от парниковия ефект от 70-а година насам. От ООН считат, че тази "огромна морска гъба" ограничава глобалното затопляне и ако я няма, Земята вече нямаше да е годна за живот на много видове.

821 милиона души в света гладуват

Миналата година повече от 821 милиона души са били засегнати от глад по света, съобщиха от ООН. Това е трета поредна година, в която се...

Докладът е от 900 страници и е четвъртият, който организацията подготвя в рамките на по-малко от година. 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално