Топенето на ледовете ще освободи спящи дънни вируси

3836
Топенето на ледовете ще освободи спящи дънни вируси
Снимка: Getty Images/Guliver

Досега във връзка с топенето на ледовете учените разглеждаха само проблема с изхвърлянето на въглероден диоксид и токсични вещества

Вечните ледове покриват около 23 милиона квадратни километра в Северното полукълбо от нашата планета. Възрастта на ледовете средно се оценява на ниво милион години – тоест колкото по-дълбок е ледът, толкова е по-стар.

Ледовете на Антарктида може да изчезнат за по-малко от 100 години

Ледовете на Антарктида може да изчезнат към 2100 година, ако темповете на топене запазят наблюдаваната днес динамика, става ясно от док...

През това време във вечния мраз са се „консервирали“ широк спектър химични съединения – резултат от природни и техногенни процеси. Според климатичните прогнози към 2100 година може да бъдат загубени около две трети от повърхностния вечен мраз.

Изучавайки възможните последствия, учените са установили, че в резултат на този процес ще бъде освободено голямо количество метал, което ще се превърне в токсичния метилживак. Попаднал в атмосферата той ще се разпространи по цялата планета и натрупвайки се в организмите на живите същества, може да предизвикаа поразяване на централната нервна система и други тежки разстройства, пише National Geographic

Учените също така прогнозират изхвърляне на метан. Още един риск е свързан със странични продукти на изкопаемите горива, които са се натрупвали в почвата от началото на промишлената революция. И накрая – от атмосферата във вечните ледове са попаднали забранени днес замърсители, такива като дихлордифенилтрихлоретан (ДДТ). Много години те са били заключени в леден капан, но сега могат повторно да попаднат в атмосферата.

Наскоро експертите от Европейската космическа агенция, НАСА и други научни институции са открили нов проблем – изчезването на вечните ледове в Арктика може да доведе до освобождаване на спящи бактерии и вируси.

Глобалното затопляне пуска на свобода нови вируси

Топенето на ледовете във вечнозамръзналите територии може да изкара на повърхността части от древни екосистеми, включително вируси, смя...

Вечният мраз на дълбочина повече от три метра остава една от малкото среди на Земята, която не е била подложена на въздействието на съвременните „антибиотици“. В сибирския пласт на вечните ледове присъстват повече от 100 разнообразни микроорганизми. Според топенето бактериите може да се смесят с разтопената вече вода и да създадат нови устойчиви на антибиотици щамове.

Рисковете, свързани с появата на нови микроорганизми и химикали във вечния мраз, са изучени слабо. Авторите на изследването, публикувано в изданието Nature Climate Change, говорят за необходимостта от по-нататъшно задълбочено изучаване на въпроса. С тях вече са се заели руски учени, които търсят древни вируси във фосили на животни, открити във вечния мраз.

„Ние не знаем какви екстремофили (микроби, живеещи в най-различни условия в продължение на дълго време) ще се появят отново. Тези микроби са еволюирали заедно с такива древни зверове като гигантски ленивци или мамути и ние си нямаме и представа какво могат да направят те, попадайки в нашите екосистеми“, казва Кимбърли Майнер от Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com