X
 
 

Тръмп посегна на застрашени животни в името на бизнеса

1464 0
photo of Тръмп посегна на застрашени животни в името на бизнеса
Снимка: Getty Images/Guliver
Федералното правителство на САЩ ще промени правилата, по които прилага основния закон за опазване природата в САЩ, познат като Закон за застрашените видове (ESA). От администрацията казват, че ще премахнат ненужни регулации, съобщава БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Природозащитници алармират, обаче, че промените са "като да минеш с булдозер" през ключовия закон, действащ от 1973 година.

Няколко факта за животните, за които не сте подозирали

Животинският свят е разнообразен и интересен и едва ли има човек, който знае всичко за него. Ето няколко любопитни факти за животните, ...

Новите правила би трябвало да влязат в сила след 30 дни. Главните прокурори на поне 10 щата вече обявиха, че ще заведат дела срещу тях.

Планът на федералното правителство, ръководено от Доналд Тръмп, предвижда да се премахне автоматичната защита на застрашените видове и да се взимат предвид икономически фактори при тяхното опазване. В момента ESA изрично казва, че икономически фактори и интереси не могат да са основание за нарушаване на опазването на застрашените видове и решенията трябва да се взимат изцяло на базата на данни от науката. Критиците на тази идея предупреждават, че ако новите идеи на Тръмп влязат в сила, те ще допринесат за изчезването на животински и растителни видове, които са уязвими.

Законът ESA е подписан през 1973 година от Ричард Никсън. Той включва мерки за защита на над 1600 вида растения и животни, които са заплашени от изчезване. Смята се, че законът е бил причината да не изчезнат калифорнийските кондори и морските крави във Флорида, сивите китове и дори мечките гризли в Скалистите планини.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Владимир Путин основава нова държава?

Тези дни руските държавни медии и хилядите платени тролове в социалните мрежи имат доста работа. По повод 80-годишнината от Пакта между Хитлер...