Великата зелена стена в Африка може да има нежелани сериозни климатични последици

10193
Великата зелена стена в Африка може да има нежелани сериозни климатични последици
Снимка: Pixabay

Инициативата на Африка "Великата зелена стена" е 8 000-километрова стена от дървета, предназначена да задържи Сахара от разширяване на юг. Нови климатични симулации, насочени както към миналото, така и към бъдещето на региона, обаче, показват, че това озеленяване може да има дълбок ефект върху климата в Северна Африка и дори извън нея.

До 2030 г. проектът има за цел да засади 100 милиона хектара дървета по протежение на Сахел, полусуха зона покрай южния край на пустинята. Тази стена от дървета може да удвои валежите в Сахел и да намали средните летни температури в голяма част от Северна Африка и в Средиземно море. Това сочат симулации, представени в края на декември по време на есенната среща на Американския геофизичен съюз, пише БГНЕС.

Кораловите рифове край африканския бряг са застрашени от изчезване до 50 години

Заради повишаващите се температури и прекомерния риболов кораловите рифове в западната част на Индийския океан може да бъдат унищожени ...

Но проучването установява още, че температурите в най-горещите части на пустинята ще станат още по-високи.

Предишни проучвания показват, че "Зелената Сахара" е свързана с промените в интензивността и местоположението на западноафриканския мусон. Тази основна вятърна система духа горещ, сух въздух на югозапад в Северна Африка през по-хладните месеци и носи малко по-влажни условия на североизток през по-горещите месеци. Сега учените признават, че промените в растителната покривка и цялостната запрашеност могат драстично да засилят тези мусонни промени. Повече растителност "помага за създаването на локален басейн от влага", като повече вода се движи от почвата към атмосферата, увеличавайки влажността и следователно валежите, казва Дийпак Чандан, палеоклиматолог от Университета в Торонто. Растенията също така създават по-тъмна земна повърхност в сравнение с ослепителните пустинни пясъци, така че земята да абсорбира повече топлина, казва Чандан. Нещо повече, растителността намалява количеството прах в атмосферата. Праховите частици могат да отразяват слънчевата светлина обратно в космоса, така че по-малко прах означава, че повече слънчева радиация може да достигне земята. Всички тези ефекти ще доведат до повече топлина и повече влажност над сушата спрямо океана, създавайки по-голяма разлика в атмосферното налягане. А това означава, че ще духат по-силни, по-интензивни мусонни ветрове.

Идеята за Великата зелена стена в Африка идва през 70-те и 80-те години на миналия век, когато някога плодородният Сахел започва да става безплоден и сух в резултат на променящия се климат и използването на земята. Засаждането на защитна стена от растителност за задържане на разширяваща се пустиня е дългогодишен план. Воден от Африканския съюз, проектът за Великата зелена стена в Африка стартира през 2007 г. и сега е завършен на около 15 процента. Поддръжниците се надяват, че завършената линия от дървета, която ще се простира от Сенегал до Джибути, не само ще възпрепятства разширяването на пустинята на юг, но и ще донесе подобрена продоволствена сигурност и милиони работни места в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com