BULATSA и Leonardo проведоха демонстрация по програма SESAR 2020

436
BULATSA и Leonardo проведоха демонстрация по програма SESAR 2020
Снимка: bulatsa.bg

BULATSA беше домакин на Ден на отворените врати за демонстриране пред широка аудитория на възможностите на системата за предотвратяването на конфликти в зоната на летищата и увеличаване на ефективността на свързаните с това операции – PJ.02 AART (Airport Airside and Runway Throughput).

Проектът стартира през 2019 г. като част от програма SESAR 2020, Wave 2. През месец октомври 2022 г. в централата на фирма Leonardo в Рим, беше проведена заключителната за проекта валидационна сесия, в която участваха ръководители на полети от BULATSA.

В рамките на проекта експерти от Leonardo и BULATSA работиха за надграждане на решенията в областта на автоматизацията, съвместното вземане на решения на летищата (A-CDM) и преноса на данни (datalink). Целта бе да се предоставят решения, с които да се подобрят операциите за отлитане и долитане на летищата с ограничен капацитет, както и достъпът до вторични летища при условия на ниска видимост.

В деня на отворените врати, BULATSA и Leonardo представиха постигнатото по проекта и обсъдиха резултатите от проведените валидации. Представители на ГД ГВА, доставчиците на аеронавигационно обслужване на Италия и аеронавигационната индустрия, сред които SESAR 3 Joint undertaking, SWAN Crew и Indra, се запознаха с предложенията за оптимизиране на тактическото управление на конфликти във фазата на движение по перона и пътеките за рулиране и подобрените маршрути за придвижване на самолета по пистата. В допълнение, бяха обсъдени решенията за предотвратяване излизанията от пистата чрез синхронизиране обмена на информация въздух-земя относно състоянието на повърхността на пистата.

Решенията по проект PJ.02 AART допринасят за повишаване ефективността и осведомеността за ситуацията както за ръководителите полети, така и за водачите на превозни средства на летището, с положителен ефект върху безопасността и управлението на времето.

***

SESAR 2020 е програма на Европейския съюз, която акцентира върху разработването и валидирането на технологични решения в сферата на управлението на въздушното движение. Финансира се от програмата за изследвания и иновации Horizon 2020.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com