"Евролаб" печели делото за присъствието си на ГКПП "Капитан Андреево": Като цяло и засега

8405
"Евролаб" печели делото за присъствието си на ГКПП "Капитан Андреево": Като цяло и засега
Снимка: БГНЕС

"Евролаб 2011" спечели на първа инстанция дело срещу областния управител на Хасково. По негова заповед трябваше да бъдат иззети 6 имота на ГКПП "Капитан Андреево", които дружеството ползва под наем от Българската агенция по безопасност на храните. Дружеството спечели делото за пет от тях.

Решението е на Администратвния съд в София и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС). То бе образувано по жалба на фирмата срещу заповед от 1 февруари миналата година. Още: "Евролаб" обратно на ГКПП "Капитан Андреево": БАБХ обаче финтира хитро

Припомняме, че дружеството е създадено през октомври 2021 г., като в края на същата година се яви на търг и спечели шест сгради в територията на ГКПП "Капитан Андреево". За 2022 г. има 13,8 млн. лв. приходи и печалба от 5,1 млн. лв. Още: Проверките на "Капитан Андреево": Не е само БАБХ, други също могат да ги правят

Имотите са държавна собственост, отдадени под наем на "Евролаб 2011" – собственост на Васил Димитров, в края на декември през 2021 г. за 10 години срещу наем от 1200 лева. Става въпрос за сгради за "Живи животни" (с площ 377,7 кв. м), "Контрол на живи животни" (337,5 кв. м), "Фитосанитарен контрол 1" (120 кв. м), "Контрол на продукция от човешка консумация" (718,8 кв. м), "Контрол на продукция за нечовешка консумация" (120 кв. м) и за "Фитосанитарен контрол 2" (115 кв. м). Още: Разкритие: Службите свързаха Размиг Чакърян - Ами, Петьо Еврото и "Евролаб"

(Шестте сгради, които са отдадени под наем от БАБХ)

Според договора обектът трябва да се използва за подготовка на партидите животни, храни и стоки от животински и растителен произход, внесени от трети страни, необходими за извършване на граничен ветеринарен и фитосанитарен контрол и съхранение до освобождаването им; както и за помощни дейности, свързани с основните и други дейности, които не се извършват от наемодателя, необходими за освобождаването на пратките, съгласно регламентите на европейското законодателство. Още: След "Евролаб": Депутатите забраняват частните лаборатории по границата

Дружеството има акредитирана лаборатория на ГКПП Капитан Андреево да извършва изпитване на зеленчуци и плодове – пресни, замразени или сушени и продукти от преработката им.

(Сграда №4, която според първата съдебна инстанция подлежи на изземване, защото в нея е извършена невключена в договора търговска дейност от наемателя и други юридически лица)

При издаване на заповедта за изземване договорът е валиден, дружеството продължава да плаща наема, а Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) го приема без забележка, е констатирал съдът.

През юли месец 2022 г. изпълнителният директор на БАБХ определя комисия, чиято задача е да провери състоянието на имотите и дали се използват по предназначение.

За две от сградите е установено несъответствие в застроената площ, за една – че е заведена като лаборатория ОДБХ, а в акта за държавна собственост е административна сграда, за друга – че предназначението й по договор и в акта за собственост не е еднакво.

Комисията установява, че помещението за лаборатория се използва за склад, а това за вземане на проби – за кухненски бокс. Друго помещение вместо за контрол на граничния пункт се ползва като офис на наемателя и други юридически лица, които нямат договор с БАБХ. В някои помещения била извършвана търговска дейност от наемателя и от други фирми.

В същото време шефът на БАБХ изисква от областния управител на Хасково да открие производство по изземване на наетите от "Евролаб 2011" имоти. Сочи, че заповедта, по която те са отдадени под наем, е нищожна, че самият договор за наем е недействителен и имотите се владеят при липса на основание. Освен това - че не се ползват по предназначение.

На 18.01.2023 г. областния управител уведомява дружеството, че започват изземване на имотите. Даден му е 7-дневен срок за възражения, от който фирмата се възползва. В крайна сметка обаче се стига до дело.

От съда поясняват, че при извършената проверка три сгради не се ползват от "Евролаб 2011" ЕООД, а от БАБХ - за "Живи животни", за "Контрол на живи животни" и за "Фитосанитарен контрол 2". И след като те не се ползват от наемателя, а от БАБХ, не е трябвало да се иска изземване.

За други имоти съдът е счел (всички документи по делото), че са ползвани така, както е описано в договора за наем.

За изземване остава сградата за "Контрол на продукция за нечовешка консумация", защото там се е извършвала търговска дейност от наемателя и други юридически лица.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании