Изпълнителният директор на Boeing се оттегля след скандалите със 737 MAX

1321
Изпълнителният директор на Boeing се оттегля след скандалите със 737 MAX
Снимка: Getty Images

Главният изпълнителен директор на "Боинг" (Boeing) Дейв Калхун ще се оттегли от поста си в края на 2024 г. като част от мащабни промени в управлението на изпадналия в затруднение авиокосмически гигант.

Председателят на борда също аут

Председателят на борда на директорите Лари Келнер също подава оставка и няма да се кандидатира за преизбиране на годишната среща на Boeing през май. Той ще бъде заменен от Стив Моленкопф, който е директор на Boeing от 2020 г. и който ще ръководи борда при избора на нов главен изпълнителен директор, съобщиха от компанията.

И Стан Дийл, президент и главен изпълнителен директор на Boeing Commercial Airplanes, напуска компанията с незабавен ефект. На неговото място се мести Стефани Поуп, която наскоро стана главен оперативен директор на Boeing, след като преди това ръководеше Boeing Global Services.

Кризата в Boeing

Рокадите идват в период, в който авиокомпаниите и регулаторните органи увеличават призивите си за сериозни промени в "Боинг" след множеството недостатъци в качеството и производството на самолетите ѝ.

Контролът се засили след инцидента от 5 януари, когато при полет на Alaska Airlines с почти нов самолет Boeing 737 MAX 9 минути след излитането се откъсна една от вратите. След това засилените проверки откриха разхлабени болтове на вратите и на други самолети от същия модел.

Още: След откъснатата врата на самолет: Откриха разхлабени болтове на няколко Boeing 737 Max

Отделно от това се появи и друг скандал: Точно преди да даде показания срещу Boeing: Откриха мъртъв бивш служител.

"Както всички знаете, инцидентът с полет 1282 на Alaska Airlines беше повратен момент за "Боинг"", пише Калхун до служителите си в понеделник, 25 март. "Трябва да продължим да реагираме на този инцидент със смирение и пълна прозрачност. Също така трябва да възпитаме пълен ангажимент към безопасността и качеството на всяко ниво в нашата компания".

"Погледите на целия свят са насочени към нас и знам, че ще преминем през този момент като по-добра компания, опирайки се на всички поуки, които натрупахме, докато работихме заедно за възстановяването на Boeing през последните няколко години", написа той.

Снимка: Getty Images/Guliver

Историята на Калхун в Boeing

В интервю за CNBC Калхун заяви, че решението за оставката е "100%" негово.

Той беше назначен на висшия пост в края на 2019 г. и пое ръководството на Boeing в началото на 2020 г., след като компанията отстрани предишния си главен изпълнителен директор Денис Мюленбург заради реакцията му на последствията от две смъртоносни катастрофи на 737 Max.

В продължение на месеци Калхун обещаваше на инвеститорите, клиентите на авиокомпаниите и широката общественост, че Boeing ще овладее безбройните си проблеми с качеството. Федералната авиационна администрация (ФАА) засили надзора над "Боинг", а администраторът на агенцията Майк Уитакър след инцидента с от януари заяви, че на компанията ще бъде забранено да увеличава производството на 737, докато ФАА не се убеди в контрола на качеството.

Производствените проблеми на Boeing забавиха доставките на нови самолети за клиентите и възпрепятстваха плановете за растеж. Изпълнителните директори на някои от най-големите клиенти на компанията, включително United Airlines, Southwest Airlines и American Airlines, публично се оплакаха от закъсненията.

Главният изпълнителен директор на United Скот Кърби заяви по-рано този месец, че е призовал Boeing да спре производството на все още несертифицираните самолети Max 10, тъй като не е ясно кога ФАА ще разреши полетите на тези самолети.

Миналата седмица главният финансов директор на Boeing Брайън Уест заяви на конференция на индустрията, че Boeing ще изразходва повече парични средства от очакваното заради ограниченото производство на 737 Max.

Още: "Boeing" се изправя пред нова криза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании