Лъжа в автобиографията - повече от лоша идея

4546
Лъжа в автобиографията - повече от лоша идея
Снимка: https://www.cvmaker.bg/

Честността е добродетел, която се цени високо навсякъде по света. Когато обаче става дума за кандидатстване за работа, то сякаш е социално приемливо да “разкрасим” или да “напомпаме” автобиографията си, за да достигнем до по-хубава и по-платена позиция. Различни анкети сред специалисти по подбор на персонал показват, че около половината от търсещите работа не са съвсем искрени в своите резюмета и мотивационни писма, а 38% от експертите са отхвърляли кандидат, след като са го разобличили.

Да се поддадете на изкушението на лъжата, когато търсите работа, е рисковано. Първо, това може да ви лиши от шанса за наистина добра кариера. Второ, реномето ви ще пострада. Или пък, ако вече сте наети, може да се стигне до понижение, порицание, даже и до уволнение. Измамата винаги е лоша стратегия, а ако не ви достига опит или квалификация, по-добре да компенсирате това с други важи качества, знания и силни страни.

Какви са най-често срещаните лъжи?

Най-често лъжите в резюметата са свързани с образованието и професионалния опит. Затова доста фирми изискват копия от дипломата на кандидатите, за да се уверят, че те действително са възпитаници на посочения университет. Също така, в интернет са налични регистри, в които автентичността на дипломата може да се провери по серийния й номер, както и на всеки научен труд. Дори и първоначално да успеете да заблудите работодателя, няма как да скриете лъжата, щом се стигне до тестове за проверка на знанията и уменията.

Както знаете, големите компании подлагат кандидатите на сложна процедура от интервюта и тестове, за да определят кой е най-подходящ сред тях. И когато човек с престижно образование се провали на началната проверка, то явно нещо не е както трябва. Това че може да правите графики и елементарни изчисления в Excel, далеч не значи, че умеете да боравите с бази данни и сложни формули. Същото важи и за чуждите езици - дори и да разменяте няколко реплики на гръцки или френски, това изобщо не означава, че владеете езика дори на ниво начинаещи.

Подобни наивни лъжи ще бъдат разкрити още на първото ви интервю. Интервюиращият може да ви зададе въпрос на езика, който твърдите, че владеете, или да ви даде тест на място. Ако не искате да се поставите в неудобна ситуация, просто вписвайте само сигурните неща в процеса на създаване на вашето CV. По-малкото информация е по-добре, когато е наистина “желязна”

Опитът - внимание към всеки детайл

Друга разпространена измама е кандидатите да увеличават своя предишен трудов стаж. И често допуснат една и съща грешка - разминаване в датите. Още по-фрапиращо е измислянето на професионална “история”. И провалът да си спомните ключови детайли, проекти или хора от предишни работни места пред интервюиращия е главната улика, че сте изфабрикували автобиографията си.

Ако пък не сте сигурни в периодите, то в трудовата си книжка и в онлайн системата на НАП ще намерите точната хронология на професионалната дейност. Опитът да прикриете пропуските, като посочите само трудовата си биография по години, а не по месеци и години във вашето CV, също е подозрителен, затова не го допускайте при никакви обстоятелства.

Трябва да знаете също, че ръководните звена в бизнеса се познават. И с едно телефонно обаждане вашият потенциален работодател може да разбере от предишния, че не се работили и не умеете това, което твърдите в документите си. Тук червеният флаг е разминаването, което често се получава между безупречната автобиография и небрежното мотивационно писмо, пълно с кухи фрази, двусмислени твърдения и общи приказни, а не с компетентен поглед за свободната позиция.

Google и други издайници

Ако смятате, че Google знае всичко за вас, то същото важи и за потенциалния ви работодател. Смята се, че 70% от отделите по “Човешки ресурси” проверят в интернет кандидатстващите - от профилите им в социалните мрежи до специализираните платформи, а и директно в Google. Ако твърдите, че сте работили на висока позиция в несъществуваща фирма, това няма да остане незабелязано. Ако информацията за университета ви е различна на публичните ви страници в социалните мрежи и в автобиографията ви, толкова по-зле за вас.

Не всички работодатели извършват официални проверки на миналото. Но ако попаднете на такъв, който го прави, той рано или късно ще открие лъжата ви. Ако потенциалният работодател разберете, че сте изопачили истината (пряко или чрез пропуск) за своята трудова история, криминално минало, образование, сертификати или други ключови факти, не очаквайте предложение за работа.

Избягвайте тези грешки

Технически погледнато, не е незаконно да лъжете в автобиографията, тъй като тя не е правен документ. Но в последствие може да си навлечете правни проблеми, ако получите работа с измислени сертификати или лицензи, необходими за изпълнението на дадена дейност, например в сферата на архитектурата, инженерните науки, предпечатната подготовка, композирането на музика и други.

Може да е изкушаващо да си послужите с лъжа на днешния конкурентен пазар на труда.  Винаги обаче е най-добре да се придържате към истината и фактите във възможно най-ласкава светлина. Ако кандидатурата ви е автентична, то нямате поводи за притеснение за интервюто за работа и последващия процес на одобрение. За да увеличите шансовете си, работете върху резюмето и мотивационното писмо и подберете само препоръките, които ви подкрепят за конкретната позиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании