McDonald's изкупува обратно израелските си ресторанти след бойкот

6551
McDonald's изкупува обратно израелските си ресторанти след бойкот
Снимка: iStock

Гигантът за бързо хранене McDonald's ще изкупи обратно всички свои израелски ресторанти, след бойкота на марката в отговор на войната между Израел и „Хамас“, предаде BBC.

Компанията заяви, че е постигнала споразумение с франчайзополучателя Alonyal за връщането на 225 обекта в цялата страна, в които работят 5 000 души. McDonald’s беше критикуван, след като Alonyal започна да раздава хиляди безплатни ястия на израелските войници.

Продажбите в региона се сринаха от началото на конфликта през октомври.

ОЩЕ: McDonald's напуска и Казахстан заради Русия

Масовите протести засегнаха продажбите в Близкия изток, Индонезия и Франция.

В четвъртък McDonald’s обяви, че е подписана сделка с Alonyal, която се ръководи веригата „Златни арки“ в Израел от над 30 години. Компанията заяви, че ресторантите, операциите и служителите ще бъдат запазени „при равностойни условия“ и че остава „ангажирана с израелския пазар“. Условията на продажбата не бяха оповестени.

Снимка: iStock

Бойкотът на McDonald's беше предизвикан, след като държави с преопбладаващо мюсюлманско население като Кувейт, Малайзия и Пакистан направиха изявления, с които се дистанцираха от фирмата заради предполагаемата ѝ подкрепа за Израел. Протести се провеждат по целия свят, като бойкотът се разпространява и извън Близкия изток.

Гласови протести бяха организирани по целия свят, докато масовият бойкот се разпространи извън Близкия изток. Освен ресторантите в региона, бизнесите на McDonald's във Франция, Индонезия и Малайзия също са засегнати.

ОЩЕ: „McDonald's” готви съкращения в САЩ

„McDonald's остава ангажирана с израелския пазар и с осигуряването на положително преживяване на служителите и клиентите на пазара занапред“, заяви компанията, като благодари на Alonyal за изграждането ѝ в Израел.

Главният изпълнителен директор на McDonald's Крис Кемпчински обвини за реакцията в „дезинформация“, но въпреки това тя се отрази на крайните резултати и компанията пропусна първата си цел за тримесечни продажби от близо 4 години.

Снимка: iStock

Бойкотът беше описан от MacDonald’s като „обезсърчителен и неоснователен“. Компанията разчита на хиляди независими компании, които притежават и управляват повечето от нейните над 40 000 магазина по света. Около 5% от тях се намират в Близкия изток.

„Във всяка страна, в която работим, включително и в мюсюлманските страни, MacDonald’s с гордост представлява от местни собственици оператори“, заяви тогава Кемпчински.

„Докато трае тази война... не очакваме да видим някакво значително подобрение на тези пазари“, добави шефът на McDonald's.

ОЩЕ: Френското футболно първенство вече ще се казва Лига 1 McDonald's

Компанията ще се надява, че като върне израелския бизнес „в свои ръце“, ще може да възстанови репутацията си в Близкия изток и отново да постигне ключовите си цели за продажби.

Голяма част от ивицата Газа е опустошена по време на израелските военни операции, които започнаха, след като водени от „Хамас“ въоръжени мъже нападнаха Южен Израел на 7 октомври и убиха около 1200 души и взеха 253 заложници. Около 130 от тях остават в плен, като поне 34 се смятат за мъртви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Нови басейни и за деца в Grand Hotel Therme и Pulse Therme (СНИМКИ)

Екологично отговорно потребление: как изборът на рециклирани черни метали влияе на нашата планета?

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com