Самолетните билети поскъпват сериозно

4191
Самолетните билети поскъпват сериозно
Снимка: iStock

Поскъпването на самолетните билети изглежда неизбежно. Основната причина са по-високите разходи за гориво. Към това трябва да се добави и увеличаването на летищните такси. Освен това авиокомпаниите понесоха огромен удар заради Covid ограниченията, които свиха потока от пътници.

Досега те се опитваха да задържат поскъпванията, за да не останат съвсем без пасажери. Но вече има сигнали за отшумяване на пандемията. Броят на пътниците нараства и се очаква да се върне към предкризисните нива. Това, заедно със скъпия петрол, ще се отрази в цените на билетите.

Заради значително увеличените разходи за горива и за летищни такси повишението на цените на билетите е "доста неизбежно", коментира пред ВВС Фахми Маджуб, британският директор на Air France-KLM. От авиогрупата посочват, че с облекчаването на правилата за пътуване търсенето нараства и това е видно в резервациите за Великден и за летния сезон. И съветват клиентите си да запазят билети отрано.

"Увеличението на разходите за живот е много конкретен въпрос и за авиоиндустрията, и за домакинствата. Билетите ще поскъпват и съветът, който имаме към пасажерите, е просто да планират пътуванията си по-рано, за да могат да избегнат тези увеличения на цените", обяснява Маджуб. Air France-KLM вече трябва да плаща с 40% повече, за да може самолетите ѝ да излитат и да кацат на летище "Хийтроу", дава пример той.

Това не е първата авиокомпания, която предупреждава за повишение на цените. Миналата година Ryanair и туроператорът TUI прогнозираха, че цените за сезона на почивките ще са по-високи в сравнение с 2019-а – годината преди пандемията да разтресе света.

Допълнително напрежение в авиосектора внасят опасенията за военни действия в Украйна. Много авиокомпании обявиха, че спират самолетите си от и до Украйна. А цените на петрола достигнаха най-високите си нива от 2014 г. заради тревогите за евентуална инвазия на Русия в Украйна. Цената на сорт Брент надхвърли 95 долара за барел – а само преди година бе под 65 долара.

Наскоро Rуаnаіr обяви зaгyбa oт 96 млн. eвpo зa пocлeдното тримесечие нa 2021 г. Иpлaндcĸият ниcĸoтapифен превозвач, ĸoйтo е №1 по пътници в Eвpoпa, прогнозира, че за цялата финансова година загубата щe e мeждy 250 и 450 млн. eвpo.

Очевидно битката за пасажери ще е жестока, защото глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Rуаnаіr Maйĸъл O'Лиъpи зaяви, чe в мoмeнтa ĸoмпaнията ce oпитвa дa възcтaнoви пътниĸoпoтoĸa, нaмaлявaйĸи цeнитe нa билeтитe си. В същото време авиопревозвачът се надява cъĸpaщaвaнeтo нa пoлeтитe пpи ĸoнĸypeнтитe да му позволи да "актуализира" в посока нагоре цените си.

Защо над Европа летят празни самолети и какво правят държавите по въпроса, четете в EXPERT.BG.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Професионалното облекло: Важен фактор за създаване на работна среда с минимален риск

Главболгарстрой взе участие в Делфийски икономически форум

InterContinental Sofia влезе в престижния туристически гид "Мишлен"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании