САЩ официално ни питат каква я свършихме с "Лукойл" и руския петрол

7061
САЩ официално ни питат каква я свършихме с "Лукойл" и руския петрол
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

Съединените американски щати официално са поискали изясняване какви точно законови промени за "Лукойл", руския петрол и дерогацията ни прие Народното събрание с гласуването на текстове на второ четене. Изпратено е специално писмо до Народното събрание, до правителството и до министерствата на енергетикати на външните работи с молба въпросът да се изясни, а питането е от Комисията по външните работи на Камарата на представителите на Конгреса в САЩ.

Въпросителна?

Най-общо казано, американските конгресмени се интересуват има ли вратички за "Лукойл" и руския петрол. Те питат вярно ли е, че износът на горива, произведени от руски петрол, ще продължи и след 31 декември, 2024 година и наистина ли няма да се прилага таванът от 60 долара за барел за руския суров петрол, който ще се внася след Нова година. Това е написано в писмото до София, с което в. "Сега" разполага и цитира.

Припомняме, че специално за тавана и дерогацията от ЕК си измиха ръцете - като има дерогация, няма таван, но всеки в ЕС си решава дали да се бори за дерогация: ЕК не видя нито свое, нито българско нарушение на ценовия таван за руския петрол (ВИДЕО)

От Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) посочват, че вероятно от бургаската рафинерия още месеци ще се изнасят големи количества нискооктанов бензин от руски нефт, които ще се претоварват в открито море, ще се смесват с висококтанови бензини и ще се продават по цял свят, като носят на "Лукойл" приходи от порядъка на 360 млн. долара.

"Общите данъчни постъпления на Русия от влизането в сила на дерогацията за България от Регламент 833, възлизат на повече от 1,5 млрд, което представлява 3% от общите годишни приходи в бюджета на Русия от продажбата на петрол. Дерогацията за България е позволена, за да се внася по-евтин суров нефт и да се гарантира сигурността на доставките и така да се поддържат ниски вътрешни цени на горивата за населението. Реалността е, че България внася все по-скъп руски нефт, а цените на горивата преди данъци и акцизи на българския пазар не се различава от средните в Европейския съюз", посочват от ЦИД в анализа си.

С приетите в началото на тази седмица законови промени, Народното събрание задължи Агенция "Митници" на 1 януари да влезе в рафинерията в Бургас, за да направи пълни описи на наличните количества руски петрол и на вече произведените от него горива.

Вратички няма - в това увери финансовият министър Асен Василев, припомнете си: Сглобката обяви безпрецедентен бюджет: Уредени са парите за проектите на всички общини (ВИДЕО) ЦИД обаче казва друго и посочва две "вратички":

  1. С параграф 11 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна Агенция "Митници" се задължава да инвентаризира количествата нефт, внесени от Русия преди края на 2023 г., както и на вече преработените и складирани горива от руски произход. Съхраненият руски нефт и готови горива могат да бъдат преработени и изнесени към страни извън ЕС. Изключението важи за бензин А92 (Код: 27101241), който е с ниско октаново число и не може да се реализира директно на европейския пазар. Важно е да се отбележи, че нискооктановият бензин може да се преработи до високооктанов и да се реализира на българския пазар. Това ще позволи на "Лукойл" да превърне по-големите запаси в размер на 4-5 милиона барела в горива и да ги продаде в страната и за износ, когато поиска, през 2024 г.
  2. Втора вратичка е тази с вноса на руски петрол в периода януари-март - на цена над 60 долара за барел. "Ако приемем, че Лукойл ще внесе около 3,5 милиона барела руски нефт през първите два месеца на новата година, то компанията ще генерира допълнителни данъчни приходи за Кремъл от около 168 милиона долара само от експортни такси", пресмята ЦИД.

Същевременно, от бранша изразяват недоумение как постоянно има промени в законодателството, които касаят бургаската рафинерия. Така не може да има нормално планиране на работата - когато през седмица-две, дори няколко дни, се почва говорене и се тръгва да се променя съответното законодателство, споделиха пред Actualno.com източници от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Нови басейни и за деца в Grand Hotel Therme и Pulse Therme (СНИМКИ)

Екологично отговорно потребление: как изборът на рециклирани черни метали влияе на нашата планета?

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com