Апокалипсис: Изригванията на Слънцето стават повече, но не се вълнувайте от "интернет прокоби"

3102
Апокалипсис: Изригванията на Слънцето стават повече, но не се вълнувайте от "интернет прокоби"
Снимка: Advanced Visualization Lab, National Center for Supercomputing Applications, University of Illinois at Urbana-Champaign

Несъществуващи предупреждения на НАСА за продължаващо с месеци глобално спиране на интернет, предизвикано от голяма слънчева буря през 2025 г., започнаха да циркулират онлайн наскоро. Но въпреки многото гръмки заглавия напоследък не се задава интернет апокалипсис на хоризонта, пише Space.com.

Притесненията за такава продължаваща с месеци катастрофа започнаха да обикалят социалните мрежи малко след като изследване от 2021 г., озаглавено „Слънчеви супербури: Планиране на интернет апокалипсис“, предполага, че голяма слънчева буря може сериозно да повреди интернет кабелите – особено тези на дъното на морето, които свързват континенти и помагат за захранването на глобалния интернет. (Изследването е представено на конференция за комуникация на данни през 2021 г., но все още не е публикувано в рецензирано списание.)

Слънцето става все по-странно. Учени разбраха защо поведението на звездата е непредвидимо

Миналата седмица дезинформация, която се основава на фиктивни предупреждения от НАСА, вдъхна нов живот на опасенията за „интернет апокалипсис“, които отново процъфтяват онлайн. Те включват неоснователни твърдения за предстояща слънчева буря, която ще предизвика глобално прекъсване на интернет през следващото десетилетие, и как слънчевата сонда Parker на НАСА, изстреляна през 2018 г. за изучаване на Слънцето, може да спаси интернет „от смърт от слънчева буря".

Ето три развенчани лъжи, които станаха вирусни в YouTube, TikTok, Twitter, Reddit и Instagram.

НАСА не е издала никакви предупреждения за интернет апокалипсис

Сегашната паника се подхранва от несъществуващ сигнал на НАСА за предстоящ „интернет апокалипсис“.

Повечето неистини се отнасят до статия, публикувана от космическата агенция през март относно нейните усилия да прогнозира слънчеви бури с помощта на изкуствен интелект. Нито в тази статия, нито другаде на сайта си НАСА е използвала израза „интернет апокалипсис“. Фразата произтича от въпросното изследване от 2021 г., чийто единствен автор Сангита Абду Джиоти наскоро заяви пред The Washington Post, че съжалява, че е използвала фразата и че статията ѝ „просто получи твърде много внимание“.

Онлайн страховете се засилват и от рецензирани изследвания от по-рано тази година, според които Слънцето може да достигне пика на настоящата си активност през 2024 – година по-рано от прогнозираното (ВИЖТЕ: Сегашният слънчев цикъл може неочаквано да достигне пик цяла година по-рано). Докато учените всъщност очакват големи слънчеви бури, след като слънчевата активност достигне своя връх, няма доказателства в подкрепа на вирусните слухове, че следващата голяма слънчева буря ще доведе до срив на интернет.

Ефектите от големите слънчеви бури върху електропреносните мрежи и комуникационните системи са добре документирани, така че е „добре да бъдете предпазливи и да извършвате непрекъснат мониторинг и оценка на системата Слънце – Земя и хелиосферната система“, казва Вишал Упендран от Лабораторията за слънчева и астрофизика „Локхийд Мартин“ в Калифорния. Въпреки това „са необходими повече проучвания, за да се направят някакви големи изявления относно силата на слънчевите бури“, добавя той.

Учените не са прогнозирали смъртоносна слънчева буря през юли 2025 г.

Въпреки безбройните твърдения за това как Слънцето може да убие планетата, няма научно подкрепени прогнози, че през 2025 г. ще се случи смъртоносна слънчева буря.

Прогнозирането на сериозността на щетите, които слънчевите бури могат да причинят на Земята, е сложно, казва Упендран. Например когато Слънцето наближава своя пик на магнитна активност, структурите на повърхността му стават все по-сложни, което ги прави трудни за включване в модели.

Освен това слънчевите изригвания взаимодействат с магнитното поле на Земята по начини, които не са напълно разбрани и следователно трудни за моделиране.

„Това са сложни системи и би било неуместно да се прави силно изявление относно появата на каквито и да било супербури“, казва Упендран. Той и неговият екип са разработили модел на изкуствен интелект, който използва сателитни данни за слънчевия вятър, за да генерира прогнози за слънчеви бури до 30 минути преди да се случат. „Основната сила на нашия модел е, че може да предоставя прогнози за секунди и дава резултати всяка минута с времеви хоризонт от 30 минути“, уточнява той.

Мощно изригване на Слънцето може да доведе до „интернет апокалипсис“

Екипът на учения се надява моделът му да осигури предварително предупреждение за сателитните оператори, операторите на електропреносни мрежи и телекомуникационните компании да изключат временно системите или да преместят сателитите на по-безопасни орбити, за да намалят щетите, ако е възможно.

Такива прогнози биха могли да бъдат полезни по време на повишената слънчева активност, която според официалните прогнози на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) ще се случи през юли 2025 г. Тогава магнитната активност на Слънцето, която поражда слънчеви петна и слънчеви изригвания, ще достигне своята пикова сила, но няма официални оценки за щетите, които слънчевите бури могат да причинят, когато това време настъпи.

Слънчевата сонда Parker не е за спасяване от „Голямото нулиране“

Циркулира също дезинформация, че НАСА използва своята мисия Parker Solar Probe, за да спаси интернет и в подкрепа на The Great Reset, която започна като глобална политическа инициатива на Световния икономически форум за подпомагане на възстановяването на икономиката от пандемията COVID-19 но оттогава е обект на безброй конспиративни теории.

„Това означава, че не можем да се свързваме помежду си, не можем да се обаждаме един на друг, не можем да влизаме в интернет и много повече“, казва човек във вирусно видео във Facebook, според услуга за проверка на фактите, наречена PolitiFact.com. „Но това също означава, че те могат да изпълнят Голямото нулиране мълчешком, без никой да разбере.“

Видеото е маркирано от Facebook като фейк и след това е премахнато.

ОЩЕ: Мистериозен феномен на Слънцето усилва слънчевия вятър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос