Сегашният слънчев цикъл може неочаквано да достигне своя пик цяла година по-рано

6264
Сегашният слънчев цикъл може неочаквано да достигне своя пик цяла година по-рано
Снимка: NASA/SDO

Слънчевата активност преминава през цикли, които се проследяват и след това се използват за прогнозиране на промените в тази активност и нейното въздействие върху Земята. Моделирането на Слънцето далеч не е просто и основната прогноза сега се оспорва от друга: вместо слънчев максимум през юли 2025 г. ново изследване предполага, че пикът на слънчева активност ще настъпи след шест до дванадесет месеца. Изследването на учените е публикувано в във Frontiers in Astronomy and Space Sciences.

Прогнозата се основава на определена магнитна активност на Слънцето и използва феномен, известен като терминатор на цикъла на Хейл. Още Волф и Тернер откриват съществуването на 22-годишен (двоен 11-годишен) цикъл, но своето признание той получава след откриването от Хейл (1925 г. – Хейл и Никълсън) на закона за смяна на полярностите на слънчевите петна. Оказва се, че на този цикъл се подчиняват 97% от слънчевите петна, но той се проявява най-силно по отношение на техните магнитни характеристики.

От голямо значение за цикъла на Хейл е образуването на магнитни „понички“ на 55 градуса ширина в двете полукълба на Слънцето. Докато Слънцето преминава през своите цикли, тези понички мигрират и щом достигнат екватора, се унищожават взаимно.

"Слънчев часовник" може да предскаже ритми на опасно време в слънчевия цикъл

„Накратко, събитието „терминатор“ е последната смъртна агония на тези, които отменят магнитните понички“, казва водещият автор д-р Скот Макинтош, заместник-директор на Националния център за атмосферни изследвания, пред IFLScience.

Прогнозирането на слънчевата активност не е лесна задача. Учените използват модели, базирани само на частични наблюдения на активността на нашата звезда. И в момента слънчевата активност е много по-висока, отколкото се очакваше от консенсусната прогноза. Но Макинтош и екипът му са предвидили много повече действия и засега те се оправдават.

В статия от 2020 г. изследователите подчертават важността на наличието на събитието терминатор, за да могат да правят по-добри прогнози. След като получил нови данни, екипът пристъпил към новото изследване, в което подробно описва събитието и какво може да означава за 25-ия слънчев цикъл (SC25).

„Тази статия основно обсъжда сигнатурите на терминатора от 12/21 [не се различава от другите] и тъй като очакваме появяването му, можехме да наблюдаваме измененията практически в реално време –  обяснява Макинтош. – След това се фокусираме върху пристигането на терминатора и неговото влияние върху прогнозата – ако моделът, който открихме в изходната работа, е верен, то SC25 много прилича на историческата средна стойност.“

Лудото космическо време сваля спътници от орбита. МКС също е изложена на риск

„Бонусът на новата статия е нещо, което наблюдаваме от известно време и това е способност пост-терминаторът да се проектира, когато магнитните полюси на Слънцето се обърнат – което се случва около максимума на слънчевата активност. По време на подаването/приемането очаквахме около 12 – 18 месеца максимум, сега вероятно са под 12 месеца.“

Засега моделът на учените се съчетава добре с наблюденията на Слънцето. След като бъде достигнат слънчевият максимум, изследователите ще могат да започнат да прогнозират следващия цикъл. С други думи, верността на този модел ще бъде тествана много скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно