Астрономи разкриха тайната на смъртта на галактиките

13027
Астрономи разкриха тайната на смъртта на галактиките
Снимка: myersalex216 / Pixabay

Учените, работещи на комплекса на радиотелескопа ALMA в чилийската пустиня Атакама, са приключили голямо изследване на галактичния куп Дева. След като анализирали разпределението на въглеродния оксид в 51 галактики и около тях, изследователите са открили, че екстремалното обкръжение може да убива галактиките, като изсмуква от тях газа, необходим за образуване на звезди. Статията ще бъде публикувана в Astrophysical Journal Supplement Series и е достъпна в изданието arXiv.org.

Изследването е проведено в рамките на проекта VERTICO – първия в историята на космическите наблюдения обзор на молекулярен газ във висока резолюция в галактичния куп Дева – космически куп, в който се намират между 1300 и 2000 галактики. Астрономите обърнали особено внимание на околната среда на галактичния куп, именно на присъствието на въглероден окис в него.

Вселената се разширява още по-бързо

Вселената се разширява с още по-бързи темпове, отколкото са смятали астрономите въз основа на наблюденията на микровълновото лъчение. Т...

Анализът на резултатите позволил да се отговори на отдавнашния въпрос на астрофозиците за това, какво убива галактиките. Оказало се, че те губят газа, който е необходим за процеса по звездообразуване, когато преминават през околната гореща плазма. Екстремалната среда прониква в дълбочина и извлича молекулярния газ, необходим за раждането на нови звезди и поддържането на живота на галактиките.

Телескопът "Хъбъл" засне сливането на галактики

„Знаем, че галактиките загиват заради своето обкръжение, но искахме да разберем защо“, пояснява Тоби Браун, ръководител на изследването от Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO).

„Галактиките в най-екстремни условия страдат силно, губейки своите газови резервоари, и в крайна сметка не могат повече да образуват звезди. За галактиките това е еквивалент на смърт – допълва Клаудия Лагос от Международния център за радиоастрономически изследвания (ICRAR) в Австралия. – VERTICO ни предлага безпрецедентна възможност да наблюдаваме как се държи молекулярният газ, което ни позволява да диагностицираме какво убива галактиките.“

Неизвестни галактики облъчват Вселената

Неизвестен тип галактики е открит при изучаването на архива данни, събрани от радиотелескопа ALMA, става ясно от съобщение на междунаро...

От множеството различни среди във Вселената галактичният куп Деева е един от най-масивните, горещи и екстремални, което го прави особено интересен за учените, изследващи еволюцията на галактиките. Той е разположен относително недалеч от нас и е удобен за наблюдения.

Хиляди милиарди галактики чакат да бъдат открити във Вселената

Галактичният куп има диаметър 7 млн. светлинни години и съдържа хиляди галактики, носещи се през гореща плазма със скорост до няколко милиона километра в час. Това е среда толкова екстремална и негостоприемна, че в преминаващите през нея галактики може да спре процесът по образуване на звезди, а самата галактика – да изчезне.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос