Два дни магнитни бури. За кого са опасни и какво да правим?

102749
Два дни магнитни бури. За кого са опасни и какво да правим?
Снимка: NASA/SDO

Мощна магнитна буря удря Земята днес (31 март), след като слънцето изстреля близо 20 изригвания от едно слънчево петно само за два дни. (За още информация относно изригванията днес и утре вижте тук.)

Националната администрация за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) предупреди, че две (или три) изхвърляния на коронална маса (CME) от свръхактивното слънчево петно AR2975 в понеделник (28 март), се насочват към нашата планета и може да предизвикат геомагнитна буря, оценена като G3 от петобалната система на NOAA, съобщава Space.com.

CME са огромни изхвърляния на магнетизирани частици, освободени от горната част на слънчевата атмосфера – короната. Ако тези заредени облаци ударят Земята, те могат да причинят хаос в магнитното поле на планетата, причинявайки смущения в сателитите, електрическите мрежи и телекомуникационните системи.

Слънчева буря от ниво G3, казва NOAA, е малко вероятно да има сериозно въздействие върху инфраструктурата, но такова не е изключено. За 1 април агенцията предупреждава за магнитна буря от ниво G2.

Магнитните бури се случват средно 5-6 пъти годишно и могат да продължат няколко дни. Те не носят сериозна опасност, но могат да усложнят живота на тези, които имат здравословни проблеми, както и на метеочувствителните хора. Разказваме какво е магнитна буря и как да я преживеете.

Живеем в магнитосфера

Нашата Земя има определено магнитно поле. Ако поставите малък магнит и го посипете с пясък, ще видите как силовите линии излизат от единия полюс и влизат в другия. Точно такава област се образува около Земята, само че тя е изложена на поривите на слънчевия вятър. Слънчевият вятър е слънчева плазма, тоест заредени частици, намагнетизирани от междупланетното поле. Този поток е много интензивен и притиска магнитното поле на Земята от дневната страна, а след това, обтичайки Земята, издърпва дълга опашка зад себе си - образува се магнитосфера.

През регионите близо до полюсите, така наречените куспиди, потоците на слънчевия вятър попадат в магнитосферата, образувайки пръстеновидни токове около нашата планета. Тези токове създават изменения в магнитното поле на Земята. Началото на магнитна буря може да бъде внезапно или бавно и в крайна сметка всичко това води до сиянието на атмосферата близо до полюсите – образува се полярното сияние. Най-интензивните бури ще прозвучат в северните ширини. Магнитните бури имат сезони и дневни вариации. Ние живеем в тази магнитосфера, потопени в тези токове.

Michael Osadciw/University of Rochester

Магнитосферата предпазва нашата планета от слънчевата радиация. От Космоса тя се влияе от потока на слънчевия вятър - така се наричат йонизираните частици, които постоянно се разпръскват от Слънцето обикновено със скорост 400 км/сек. Обикновено силата на налягането на слънчевия вятър и налягането на магнитната обвивка на Земята са равни.

Но когато на Слънцето има изригвания, скоростта на слънчевия вятър се увеличава, балансът на налягането се променя, магнитосферата сякаш се свива над Земята и величините на токовете в нея започват да се променят. Изригванията на някои млади звезди са толкова силни, че могат да разрушат атмосферата на своите планети. Активността на Слънцето е по-ниска, но все пак може да повлияе на земните жители, да причини смущения в радиокомуникациите и неизправности на устройствата.

Какво се случва с организма при магнитна буря?

Нашият организъм също има някои заряди. Например червените кръвни клетки имат заряди. Кръвният поток също тече в магнитно поле, затова, когато има вариации в магнитното поле, някои от капилярите, които са навсякъде в нашия организъм, реагират на тези изменения. По време на буря еритроцитите - кръвни топчета - могат да се слепят, тогава човек няма директен кръвен поток, а прекъснат и това се усеща.

Тамара Бреус
Доктор на физико-математическите науки, главен научен сътрудник на Института за космически изследвания на Република Армения

Човекът е сложна биологична система и всеки орган в тази система има свои собствени ритми, тоест вариации: възниква или повишаване на някои качества, или отслабване, но ритмично. Когато настъпи геомагнитна буря, тя нарушава този ритъм.

NASA/Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab

Ако се наруши сърдечният ритъм, може да има усложнения: възникват тахикардия, брадикардия, аритмия. Слабата реакция се състои в това, че човекът става вял, малко му е трудно да диша, но ако приеме предписаните му сърдечни лекарства, ще се справи без последствия. Много болен човек със сериозни нарушения на сърдечносъдовата система може да бъде силно засегнат от магнитна буря. Ако човек е имал инфаркт или инсулт, тогава той трябва сериозно да се подготви. Здравите хора може да не усетят никакво въздействие. Като цяло човекът е еволюционно приспособен към магнитните бури. Неговите ритми са ритмите на магнитното поле.

Връзка между магнитните бури и самоубийствата

Да, има връзка между магнитните бури и самоубийствата. Дълги години по тази тема работи австралиецът Нийл Чери. Той има документи, доказващи, че процентът на самоубийства е свързан с геомагнитните смущения. За това говори и Александър Чижевски. Той има картини за психоневрологични заболявания, свързани с магнитните смущения. 

Японски изследователи са анализирали месечна статистика за самоубийствата в различни префектури от януари 1999 г. до декември 2008 г. През това време се самоубили 216 хиляди мъже и 85 хиляди жени. Анализът показал, че жените са повлияни основно от географския фактор - в северните ширини сред тях има повече самоубийства. Но мъжете решавали да слагат край на живота си по-често там, където има по-силни магнитни полета. Тази зависимост се запазвала дори след коригиране на други фактори, като например нивото на безработица или средната месечна температура на въздуха.

А изследователи от Австралия твърдят, че магнитните бури провокират самоубийства при жените. Те са събрали данни за самоубийствата в Австралия за 1968-2002 г., като общо през това време сложили край на живота си 52 000 мъже и 16 000 жени. Сравнявайки нивото на геомагнитна активност всеки ден с броя на самоубийствата, учените са открили че смущенията в електромагнитното поле на Земята значително увеличават броя на случаите на самоубийства сред жените.

Геомагнитните бури са опасни и за хора с остър коронарен синдром - състояние, съпътстващо инфаркта на миокарда. Литовски специалисти са събрали данни за 1413 пациенти, приети в една от местните болници с ОКС по време на геомагнитни бури и слънчеви изригвания. Оказало се, че тези събития увеличават риска от смърт на пациентите средно 1,6 пъти. При жените тази цифра достига 3,9 пъти.

iStock

Геомагнитните бури са опасни и за пациенти в напреднала възраст - при хора над 70 години те увеличават честотата на сърдечносъдовите съкращения с 2,5 пъти.

Но космическото време засяга не само психиката, а и опорно-двигателния апарат. Той също се храни с кръв, следователно при буря възникват болки в опорно-двигателната система. Това може да се усети например от хора с възпалени колене.

За съжаление все още не са измислени хапчетата за магнитни бури. Внимателните лекари съветват пациентите в наши дни да увеличат дозата на обичайните лекарства за сърце, да прекарват повече време на чист въздух, да не се претоварват нито физически, нито психически. Тъй като в този момент организмът е объркан, той не може да се концентрира. Претоварването му в наши дни е опасно.

Съветите на лекари

Учените все още не са изучили достатъчно как колебанията на магнитното поле влияят върху организма на човека, но лекарите съветват хората, които не понасят скокове на налягането или имат хронични заболявания, да спазват прости правила в дните на магнитни бури.

„По време на магнитни бури пациентите с хипертония трябва да пият повече вода и да намалят приема на сол, тъй като солта задържа течности в тялото и води до повишаване на налягането. А пациентите с хипотония могат да приемат тонизираща тинктура от елеутерокок или лимонова трева“, казва общопрактикуващият лекар Елена Тихомирова.

iStock

Кардиологът Ирина Лутик:

• За да смекчите въздействието на магнитните бури, си струва да преразгледате ежедневието и храненето си.

• Пийте повече чиста вода, сведете до минимум приема на сол (последната пречи на организма да извежда течности, допринасяйки за повишаване на налягането).

• Ограничете количеството (намалете размера на порциите) и подобрете качеството на това, с което се храните (повече зеленчуци, плодове, билки, фибри, по-малко пържени и нишестени храни).

• Спазвайте режим на сън и почивка. Ограничете работата на нощни смени, не оставайте до късно пред телевизионния екран, намалете въздействието на електромагнитното излъчване от екрана на компютъра, телефона, като си осигурите „дигитална детоксикация“ няколко часа преди лягане.

• Предвид вероятността от внезапно повишаване на кръвното налягане или нарушения на сърдечния ритъм по време на магнитни бури, бъдете по-внимателни относно наличността при вас на лекарства за неотложна помощ. Внимателно контролирайте налягането (няколко пъти на ден и според нуждите) и не пропускайте следващата доза лекарства, предписана от вашия лекар. Подходящо е хората с ниско кръвно да приемат средства за повишаване тонуса на съдовата стена, например тинктура, съдържаща Шизандра (китайски лимонник).

 • За хармонията на тялото и душата е полезно да използвате успокояващи билкови чайове с добавка на лайка, малини. Последните имат способността да разреждат кръвта и да предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. На възрастните хора се препоръчва да приемат аспирин (ацетилсалицилова киселина), когато това не е противопоказано.

Неврологът Зоя Курс:

• Добре е да следите прогнозите и да се подготвите предварително. Погрешно е да се вярва, че магнитните бури могат да се прекарат у дома: навън, на свеж въздух, ще се чувствате по-добре.

• Намалете количеството физическа активност, защото тялото вече е подложено на стрес, забавете темпото, не бързайте и не правете резки движения.

• Приемайте успокоителни билкови чайове, валериана, магнезиеви препарати.

• Намалете употребата на силен чай, кафе, алкохол и храни, които задържат течности.

• Добавете банани и червени боровинки към вашето хранене.

• Ходете повече и водете здравословен начин на живот.

• В тези дни по възможност избягвайте метрото и не летете със самолет: те също имат свои собствени магнитни полета и това може да повлияе негативно на вашето самочувствие.

• Бъдете по-внимателни по време на шофиране или изобщо се откажете да шофирате.

• Ако имате хронични патологии, задължително приемайте предписаните лекарства.

• Правете това, което обичате, търсете положителни емоции във всичко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос