X
 
 

Има ли шанс за живот на две сравнително нови екзопланети?

2293 0
Има ли шанс за живот на две сравнително нови екзопланети?
Снимка: Getty Images/Guliver
След като миналия месец бяха открити две екзопланети в обитаемата зона на близка звезда - червено джудже, наречена "Тийгардън" (Teegarden), двама израелски астрофизици решиха да проверят потенциала за реален живот и откриха, че на едната от екзопланетите температурата може да е близка до тази на Земята, докато на другата може да е по-близка до тази на Марс .

Звездата "Тийгардън" е една от най-близките до нашата планета, само на 12,5 светлинни години, но не бихте я видели с гледане на нощното небе. Звездата е джудже. Нашето Слънце е 300 000 пъти по-ярко от нея. Тя има само 8% от масата на Слънцето. Една звезда обаче не трябва да е ярка, за да има около нея планети. По-рано тази година бяха забелязани две планети, които обикалят около мъничката звезда.

Нов телескоп, който ще търси планети като Земята, беше успешно изстрелян (ВИДЕО)

Американската компания SpaceX успя да изстреля при втори опит ракетата-носител Falcon 9, която ще изпрати в орбита сателита на НАСА за ...

"Двете планети приличат на вътрешните планети на нашата Слънчева система. Те са само малко по-тежки от Земята и са разположени в така наречената обитаема зона, където водата може да присъства в течна форма", казва главният учен Матиас Зехмайстер от Института по астрофизика в Университета в Гьотинген.

Тези две екзопланети, известни просто като b и c, се намират в така наречената обитаема зона, където нито е твърде горещо, нито е твърде студено, за да съществува живот.

Земята, разбира се, също се намира в обитаемата зона на Слънцето, а Марс и Венера са в периферията ѝ. Но както предполагат безжизнените Марс и Венера, разположението в обитаемата зона не е гаранция за съществуване на живот. Ето защо двама израелски учени - Амри Вандел от Еврейския университет в Йерусалим и Лев Тал-Ор от Университета в Тел Авив, решиха да проучат въпроса за планетите на звездата на "Тийгърдън" по-дълбоко. Откритията им са представени в проучване, публикувано в Astrophysical Journal.

Тъй като звездата е по-тъмна от нашето Слънце, обитаемата зона около нея е много по-малка; двете екзопланети правят обиколка около слънцето си само за 4.9 и 11.4 земни дни. Едната им страна винаги е обърната към звездата, а другата седи във вечна нощ, установили учените.

Невероятно откритие на НАСА - има още една система с осем планети (Видео)

НАСА откри осма планета в системата на далечната звезда Кеплер 90. За първи път учените установяват, че има система с толкова планети, ...

Според тях, това не е добър фактор по отношение на условия за живот. Учените обаче отбелязват, че все още е възможно екзопланетите да поддържат течна вода, но атмосферата вероятно ще е тънка. И все пак, дори и тънка атмосфера би била достатъчна, за да измести топъл и студен въздух от противоположните страни на екзопланетата, за да се изравнят температурите.

И двете екзопланети също са приблизително с размер на Земята - само по себе си забележително откритие, тъй като доскоро астрономите бяха открили само много по-големи екзопланети от нашата планета.

Астрономите предполагат, че двете екзопланети вероятно са подобни на Земята и Марс по отношение на температури, като едната има повърхностни температури между 0 и 50 градуса по Целзий а другата е доста по-студена. Въпреки това, звездите тип червено джудже често могат внезапно и непредвидимо да излъчват огромни слънчеви пламъци, удвоявайки яркостта само за няколко минути и изстрелвайки изблици на енергия, които могат да унищожат атмосферата на планетата и да я изложат на огромно количество радиация.

Actualno.com

Етикети: