X
 
 

Изложба по случай 50 години космически изследвания в БАН

845 1
photo of Изложба по случай 50 години космически изследвания в БАН
Снимка: БАН
Непоказвани фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги Иванов „Союз 33“ ще покаже Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ-БАН) по повод своя 50-годишен юбилей. Изложбата „Земята през погледа на първия български космонавт Георги Иванов“ и тържествената сесия-събрание ще се състоят на 6 ноември от 10.30 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките.

Институтът води началото си от създадената на 1 ноември 1969 г. Научна група по физика на космоса. С решение на Бюрото на Министерски съвет от 1974 г. тази група прераства в Централна лаборатория за космически изследвания, която през 1987 г. е преструктурирана в сегашния Институт за космически изследвания на БАН. Мисията на ИКИТ – БАН е извършване на фундаментални и приложни изследвания в областта на физиката на Космоса, дистанционните изследвания на Земята и планетите и аерокосмическите технологии.

Томичовият псалтир гостува на Националния археологически музей

Един от най-ценните и богато илюстрирани ръкописи на Средновековна България от XIV век идва у нас. Експонатът ще бъде изложен в Национа...

Събитието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Ян Бибиян 1 Ян Бибиян преди 1 седмица Профил на трол?
    Като апотеоз на фундаменталните изследвания на БАН и във връзка с юбилея, от академията са обещали да изпратят българин на луната, в момента му шият скафандъра, който ще е национална носия, но от найлон с подплата от шаяк. По-нататък се планира и изпращането на българин на Слънцето, но привечер, за да е по-хладно!