Комета засипала Марс с прах

6623
Комета засипала Марс с прах

Кометата C/2013 A1 (Сайдинг Спринг) е прелетяла на 135 000 километра от Марс – достатъчно близо външните слоеве от разредената ѝ атмосфера да започнат да "бомбардират" планетата с газ и прах.

По време на това прелитане кометата е изхвърлила между 1000 и 2000 кг прах от магнезий, силиций, калций и калий (всички те се явяват образуващи елементи) в горните слоеве на атмосферата. Кометата също е оставила следи от въглероден диоксид, азот и вода, които не биха могли да бъдат открити, тъй като атмосферата на Марс също се състои от тези елементи.

Комета ще профучи край Марс

Учените днес ще следят необикновеното шоу, което ще представлява преминаването на кометата Siding Spring край Марс, като летящото небес...

По думите на водещия автор на изследването Кари Лийс от Университета Джон Хопкинс дълготрайният ефект от нейното преминаване е бил минимален – марсианските небеса са били замърсени от прах, но това не продължило дълго – един-два марсиански дни.

Кометата е проправила своя път от облака на Оорт – област от Слънчевата система, съдържаща милиарди комети. Външната част на облака на Оорт е приблизителна граница на Слънчевата система. Съвременните технологии не позволяват изучаването на такива далечни комети, затова сближаването на Сайдинг Спринг с Марс било шанс за учените да надникнат в ядрото на кометата с марсианските апарати.

Снимките от сондата MRO показали, показали, че размерът на ядрото е около 0,7 километра, което е по-малко, отколкото на типична комета от пояса на Кайпер, които често посещават Слънчевата система. Всъщност, отчитайки възрастта на Слънчевата система, комета от пояса на Кайпер със същия размер по-скоро досега би се изпарила, като се отчитат налягането и топлината от Слънцето.

Друга марсианска сонда – MAVEN – се е присъединила към планетата през октомври 2014, което ѝ позволило да изучи влиянието на кометата върху марсианската атмосфера, пише Space.com.

Освен това снимки от прелитането на кометата са направили и марсоходите "Кюриосити" и "Опортюнити" – първите снимки от подобен род, направени от повърхността на друго небесно тяло.

Хулоуинският астероид може да е мъртва комета

Астероидът 2015 TB145, който в навечерието на Хелоуин ще се сближи до Земята на разстояние, съпоставимо с дистанцията до Луната, почти ...

До този момент в научните среди има съмнения действително ли водата и другите жизненоважни елементи са попаднали на Земята заедно с кометите. По време на изучаването на кометата Чурюмов-Герасименко е изяснено, че съотношението на деутерия (тежка форма на водорода) към водорода е различно от земното, но други изследвания показват, че съотношението на други комети от пояса на Кайпер може да е по-сходно.

Сближаването на Сайдинг Спринг с Марс може да отразява това, което повсеместно се е случвало в Слънчевата система – близко прелитане и падане на комети и астероиди върху Земята, които дълго време са доставяли различни елементи както на Земята, така и на други планети.

По време на преминаването на кометата Европейската космическа агенция, НАСА и Индийската организация за космически изследвания вярно са оценили рисковете от кометната прах и са разположили своите апарати по такъв начин, че тя да не им навреди. Важна роля в наблюденията са изиграли и астрономите любители – група ентусиасти от Южна Африка успели за първи път да предупредят астрономическата общественост за това, че кометата е прелетяла покрай Марс и е останала цяла.

Учените изразяват надежда, че професионалисти и любители ще си сътрудничат и занапред, например при сближаване със Земята на доста ярки комети – кометата 46P/Виртанен (тази комета е била първоначалната цел на сондата "Розета"), кометата Енке и други.

 

Кометата Чурюмов-Герасименко се родила в сблъсък

Астрономи са стигнали до извода, че кометата 67P (Чурюмов-Герасименко) се е образувала в резултат на сблъсък между два обекта, състоящи...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос