Къде изчезна най-близката до Земята черна дупка?

9917
Къде изчезна най-близката до Земята черна дупка?
Снимка: ESO

През 2020 г. астрономите съобщиха за откриването на черна дупка само на хиляда светлинни години от Земята. Така тя се оказа най-близката черна дупка до нашата планета.

В ново проучване, публикувано в списанието Astronomy&Astrophysics, учените, използващи Very Large Telescope (VLT), отново разгледали системата, дала даде улики за съществуването на близката черна дупка. Система, наречена HR 6819 през 2020 г., представлявала съвкупност от няколко масивни обекта – голяма звезда, която прави пълен оборот около черна дупка на всеки 40 дни, и втора звезда, която се намирала много по-далеч.

Какво има в черната дупка: имат ли отговор физиците?

С помощта на квантов компютър и невронна мрежа изследователите успяха частично да „надникнат“ в космическо чудовище. За да...

Вместо това се оказало, че HR 6819 е двоична звездна система с много сложни взаимоотношения – звездите обикалят близо една до друга.

Част от активността на Слънцето може да е оптична илюзия

„Нашата най-добра версия засега е, че сме уловили тази двойна система малко след като една от звездите е изсмукала атмосферата от придружаващата звезда. Това е често срещано явление в близки двоични системи, понякога наричано звезден вампиризъм”, обснява Джулия Боденщайнер, изследовател в Европейската южна обсерватория

В резултат на "вампиризма" едната от звездите загубила огромно количество от масата си по време на наблюденията през 2020 г., което поради което изглеждало, че звездите се въртят на голямо разстояние една от друга, но в действителност "звездата вампир" просто е много по-голяма от другата.

Този пренос на маса също така накарал звездата-получател да се върти по-бързо, което допълнително засилило илюзията, че е много по-близо до Земята, отколкото по-малката звезда-придружител. В този случай, за да се обясни тази система, вече не е необходимо да се добавя наличието на черна дупка към уравнението.

Учените преброиха 40 квинтилиона черни дупки във Вселената

Италиански и британски учени, използвайки нов теоретичен подход, са успели да направят убедителни изчисления на количеството обикновена...

Мистериозен сигнал от "дълбините на пространство-времето" изчезна изведнъж

Боденщайнер и нейните колеги първоначално предложили хипотезата за звезда-вампир в статия от юни 2020 г. в списанието Astronomy&Astrophysics – месец след статията, която твърди, че HR 6819 съдържа най-близката черна дупка до Земята.

В нова статия Боденщайнер и авторите на първоначалното изследване на HR 6819 обединили усилия, за да разберат веднъж завинаги кой от тях има най-добрата теория за поведението на странната звездна система.

Използвайки няколко инструменти с висока резолюция на Very Large Telescope, изследователите открили, че двете звезди в HR 6819 всъщност орбитират една около друга само на една трета от разстоянието между Земята и Слънцето. Така най-близката до нас черна дупка отново е черната дупка от двоичната система A0620-00.

Въпреки това учените изобщо не са разочаровани, тъй като HR 6819 остава интригуваща цел за по-нататъшни изследвания по съвсем различни причини.

Най-близката до Земята досега черна дупка откриха учени

Учени откриха нова черна дупка, която е много по-близо до Земята, отколкото черната дупка HR6819, най-близката известна черна дупка, ра...

Отломки от неизвестна ракета се разбиха в Луната

„Улавянето на такава следвампирска фаза е изключително трудно, защото е много кратка. Това прави нашите изводи за HR 6819 много вълнуващи, тъй като тя представлява идеален кандидат за изучаване на това как този вампиризъм влияе върху еволюцията на масивните звезди“, обяснява съавторът на изследването Абигейл Фрост.

Междувременно търсенето на черни дупки, които са се приближили до Земята, продължава. Според авторите на изследването десетки до стотици милиони черни дупки се крият само в Млечния път. Въпрос на време е астрономите да се натъкнат на още някоя в нашия космически заден двор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com