НАСА ще изпрати съобщение до извънземните на ледената луна Европа

5881
НАСА ще изпрати съобщение до извънземните на ледената луна Европа
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Представител на американското Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (NASA) Лори Глейз за първи път показа на широката общественост специално създадена танталова пластина, която скоро ще бъде изпратена до ледената луна на Юпитер с космическия кораб Europa Clipper. Плочата съдържа послание към потенциални извънземни цивилизации.

Човечеството неведнъж е изпращало подобни послания в Космоса. В този случай пластината от тантал, както съобщава Space.com, беше представена за първи път на откриването на конференцията South by Southwest (SXSW) в американския град Остин, Тексас.

Пластината, оформена като сребрист триъгълник, ще бъде част от космическия кораб Europa Clipper, който се планира да бъде изпратен до Европа, ледената луна на Юпитер. Според изследванията на Европа съществува глобален течен океан, който е скрит под слоя лед. Учените допускат, че той може да съдържа условия, които могат да поддържат живот. Следователно темата на посланието към извънземните се оказало тясно свързана с водата.

ОЩЕ: Учени търсят извънземни сигнали от сърцето на Млечния път

NASA/JPL-Caltech

По същество то представлява визуално изображение на звуковите вълни, произведени от думата "вода", произнесена на 103 езика. Визуално това съобщение изглежда като водни вълни. От другата страна на плочата има рисунки, загатващи връзката между Земята и Европа, която се състои в съществуването на течен океан и на двете места.

Лингвистите са събрали записи на думата „вода“, произнесена на 103 езика по света, пише Space.com. След това аудиофайловете били преобразувани във вълнови форми или визуални изображения на звукови вълни и гравирани в плочата. Формите на вълните, изхождат от символа, който обозначава знака на американския жестов език за "вода".

ОЩЕ: Ако извънземните се "обадят": Учени създават специален протокол за отговор

NASA/JPL-Caltech

Впрочем Лори Глейз е демонстрирала не основната, а резервна версия на пластината, чиито размери са 18 на 28 сантиметра. "Сложих ръкавици, за да го взема и да ви го покажа. Това е пробна версия, но има всичко, което е на оригинала. Не ми позволиха да докосна пластината, която ще полети в Космоса, но дори за работата с тренировъчната версия ми се налага да сложа ръкавици“, казва Глейз.

Пластината ще бъде монтирана в корпуса на Europa Clipper. Тя ще покрие отвор в масивното метално хранилище на космическия кораб, в което ще бъде разположена електроника за провеждане на научни експерименти. Тоест танталовата пластина има и чисто практична цел: тя е предназначена да предпазва чувствителната електроника от вредното излъчване на Юпитер.

 

С графични елементи от двете страни, Europa Clipper Vault Plate също ще продължи практика, започната от НАСА преди повече от 40 години. Започвайки със сондата Pioneer 10, която беше първата, която прелетя покрай Юпитер, много от роботизираните изследователи на космическата агенция, изпратени в Слънчевата система и извън нея, носят съобщения за човечеството за онези, които биха могли да се натъкнат на далечните сонди в бъдеще.

„Имаме дълга история на опити да общуваме отвъд всички нас тук на Земята“, каза Глейз. „Кампанията „Послание в бутилка“, която имаме с Europa Clipper, изпращайки послание от един воден свят към друг, е наистина добър пример за това.“

С графични елементи от двете страни, танталовата пластина на Europa Clipper също така ще продължи практика, започната от НАСА преди повече от 40 години. Започвайки със сондата Pioneer 10, която беше първата, която прелетяла покрай Юпитер, много от апаратите на космическата агенция, изпратени в Слънчевата система и извън нея, носят съобщения за човечеството за онези, които биха могли да се натъкнат на далечните сонди в бъдеще.

ОЩЕ: А вие вярвате ли, че са прости едноклетъчни?

„Имаме дълга история на опити да общуваме отвъд всички нас тук на Земята - казва Глейз. - Кампанията „Послание в бутилка“, която предприемаме с Europa Clipper, изпращайки послание от един воден свят към друг, е наистина добър пример за това.“

 

Планира се космическият кораб Europa Clipper да направи 49 обиколки около Европа възможно най-близо до този спътник. Основната цел на мисията е да се установи дали на Европа съществуват условия, които биха могли да поддържат живот под нейната ледена кора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос