Необичайна "сънливост" на Слънцето озадачава учените

116382
Необичайна "сънливост" на Слънцето озадачава учените
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Необичайната "сънливост" на Слънцето, което е в най-слабо активния си период от повече от век, предизвиква любопитството на учените, предаде Франс прес. Те се питат колко дълго ще продължи спокойствието му, предаде БТА.

Броят на петната по повърхността му от началото на сегашния слънчев цикъл, започнал през декември 2008 г., е твърде малък в сравнение със средните показатели за наблюдаваните ежедневно слънчеви петна през последните 250 години.

Полюсите на Слънцето се разменят

Магнитното поле на Слънцето променя полярността си на всеки 11 години. Полюсите разменят местата си в кулминацията на слънчевия цикъл,...

Този цикъл, който скоро би трябвало да достигне своя пик, е интересен от научна гледна точка, заяви физикът Дъг Бисикър от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Наблюдавани от хилядолетия от китайски астрономи и за пръв път с телескоп от Галилео Галилей през 1610 г., слънчевите петна са важни, тъй като придружаващата ги интензивна електромагнитна активност предизвиква промени в ултравиолетовите и рентгеновите лъчи, както и слънчеви бури. Те могат да предизвикат смущения в телекомуникациите и електрозахранването на Земята, отбеляза физикът Андрес Муньос Харамийо от университета на Монтана.

Предишният 23-и слънчев цикъл достигна своя пик през април 2000 г., когато ежедневно бяха наблюдавани средно 120 слънчеви петна. Този пик бе последван от период на слаба слънчева активност, приключил през декември 2008 г., когато започна сегашният слънчев цикъл.

През 2009 г., първата година от 24-ия слънчев цикъл, активността на Слънцето трябваше да се увеличи, но астрономите преброиха 266 дни без нито едно слънчево петно. Като се имаше предвид слабата слънчева активност в края на 23-ия слънчев цикъл, физиците предсказаха по-скоро спокоен 24-и слънчев цикъл.

Прогнозите бяха да се наблюдават ежедневно 90 слънчеви петна по време на апогея на сегашния слънчев цикъл в края на 2013 г., но е ясно, че броят им е далеч по-малък, макар слънчевата активност да е нараснала малко през последната година, поясни Бисикър. Трябва да се върнем назад до апогея на 14-ия слънчев цикъл през февруари 1906 г., за да попаднем на по-слаба слънчева активност, свързана с наблюдавани ежедневно 64 слънчеви петна.

Регистрираха силно слънчево изригване

Рентгеново излъчване на Слънцето с мощност Х бе регистрирано тази сутрин, съобщи РИА "Новости". Това е второто слънчево изригване в рам...

Освен със слабата си активност, Слънцето се отличава и с аномалии в промените на полярността на магнитните си полюси.

Обикновено северният и южният полюс едновременно сменят полярността си на всеки средно 11 години и това съответства на продължителността на слънчевия цикъл. В рамките на този процес магнитните полета значително отслабват и се появяват отново, когато полярността се е "преобърнала".

През сегашния цикъл обаче полюсите са десинхронизирани.

Северният полюс смени полярността си преди няколко месеца. Следователно сега тя е същата като тази на южния полюс. Според последни спътникови изследвания южният полюс би трябвало много скоро също да смени полярността си, увери Тод Хьоксема от слънчевата обсерватория "Уилкокс" в Станфордския университет.

Учените си задават въпроса колко дълго ще продължи това спокойствие на Слънцето. Бисикър смята, че ще трябва да минат три-четири години, за да си създадем представа за интензивността на следващия слънчев цикъл.

3 слънца осветиха Китай

Необичайно природно явление накара стотици хиляди китайци да излязат по улиците. Петък сутринта в небето над Шифенг в Северен Китай на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос