Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нито един от петте спътника на Плутон не се върти около него

18 юни 2023, 07:50 часа • 10248 прочитания

Мненията на хората може да се разминават относно това дали Плутон трябва да се счита за планета, или за планета джудже, но определено всички са съгласни, че този свят е странен. Всичко в него е толкова странно – от сърцето му до факта, че понякога е по-близо до Слънцето, отколкото е Нептун, пише IFL Science.

Загадъчният Плутон разкрива нови тайни, готви се мисия и до Уран

Сред странните характеристики на тази далечна планета джудже са и нейните спътници и начина, по който петте луни обикалят около Плутон. По-точно това е начинът, по който те НЕ обикалят около Плутон, защото наистина не го правят. Всички те обикалят около точка извън Плутон и виновник за това е Харон – най-голямата луна на планетата джудже.

Плутон и Харон NASA/JHUAPL/SwRI

Харон има около половината от диаметъра на Плутон и около една осма от неговата маса. Това е толкова много, че барицентърът (общият център) на тази система – точката, около която орбитират обектите в системата – всъщност е на 960 километра от повърхността на Плутон, което е наистина далеч от планетата джудже – около 83 процента от нейния радиус.

Юпитер също технически не обикаля около Слънцето, но като се има предвид неговия размер и разстояние от нашата звезда, той обикаля около точка точно извън повърхността му – около 7 процента от радиуса на Слънцето. Плутон и Харон също са приливно свързани един с друг, което означава, че винаги показват едно и също лице, докато изпълняват този танц.

На срещата на Международния астрономически съюз през 2006 г., когато беше създадена категорията „планета джудже“ и Плутон беше прекласифициран (тогава именно Плутон престава да бъде деветата планета в Слънчевата система и те остават само осем), имаше предложение Плутон и Харон да се наричат двойна планета. В крайна сметка това не се случи, но сега някои хора наричат двойката „двойно джудже“. (ОЩЕ: Защо Плутон вече не е планета?)

Но Плутон има още четири спътника: Стикс, Никта, Цербер и Хидра. И четирите са малки и с неправилна форма. Тяхната орбитална равнина е в съответствие с екватора на Плутон и учените смятат, че те са резултат от сблъсък между Плутон и обект със сравним размер, от който са се образували тези отломки космически скали и лед.

Спътниците на Плутон NASA/JHUAPL/SwRI

Орбитите на тези четири малки свята са много близки до кръгли и Плутон всъщност не е в техния център. Вместо това има барицентър между Плутон и Харон, около който те обикалят. Този сложен и особен танц поражда почти перфектни модели в техните орбити. Периодите на Стикс, Никта, Цербер и Хидра са в модел 3:4:5:6 с този на Харон. Това означава, че за всеки 60 обиколки на Харон, Стикс прави 20, Никта – 15, Цербер – 12, а Хидра прави 10.

Учени обясниха кървавочервения цвят на Харон, спътника на Плутон

Между тези тела има по-особени движения и влияния; този космически балет е цяла постановка сама по себе си и въпреки това е много сполучлива.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес