Нова опасност пред бъдещ полет на хора до Марс

9684
Нова опасност пред бъдещ полет на хора до Марс
Снимка: NASA

Полетите в космоса могат да спрат или дори да обърнат посоката на кръвообращение в горната част на телата на астронавтите. Това пише в изненадващите резултати от проучване на НАСА, съобщава NBC.

Откритието е важно с оглед плановете да бъде осъществен полет до Марс и други дългосрочни мисии.

Чешка лаборатория отглежда горчица за Марс

Чешки учени откриха лаборатория за експериментиране с отглеждането на храна за среда с екстремни условия и липса на вода като Марс, пре...

И досега беше известно, че прекарването на продължителни периоди в безтегловност има отражение върху здравето на хората, като загубата на мускулна маса и повишаване чупливостта на костите.

Новото откритие, обаче, е неочаквано. Досега не беше известно, че безтегловността може да има такова отражение върху кръвообращението.

Изследването е базирано на наблюдение на 11 здрави астронавти, прекарали на борда на Международната космическа станция поне 6 месеца. Изследванията били направени с ултразвук на 50-я и 150-я ден от престоя им в безтегловност, както и 40 дни след завръщането на Земята.

Седем от единадесетте астронавти показали бавно или дори обратно по посока кръвообращение в лявата вътрешна югуларната вена, главен кръвоносен съд в шията, който източва кръвта от мозъка, лицето и врата. Един от астронавтите имал и съсирек в югуларната вена, а у друг бил открит частичен съсирек.

Загадката защо има метан на Марс все още не може да бъде решена

Миналата седмица НАСА откри най-високите нива на метан в рамките на 7-годишната си мисия на Марс, което увеличи надеждите, че това може...

"Не очаквахме да открием стазис или дори обърнат поток. Това е много необичайно. На Земята веднага бихме заподозрели тумор или някаква друга драстична причина", казва Майкъл Стенгър, съдов хирург, работещ за НАСА.

Откритието не означава автоматично край на дългите престои в безтегловност. Според експерти то показва, че трябва да се разработят процедури и лечения, включително интравенозни, които да се справят с проблема.

Това отражение върху здравето на астронавтите поставя под съмнение дали е възможно да се извърши полет до Марс с човек на борда. Неговата продължителност трябва да е поне 8 месеца, припомня БГНЕС.

"Потенциално, това е голям проблем. Съсирек във вътрешната югуларна вена може да тръгне към белите дробове и да предизвика белодробна емболия. Това е много опасно и ако се случи на дълъг полет ще е истинско бедствие", казва доктор Андрю Файнберг, преподавател по медицина в университета Джон Хопкинс.

Нови данни дават надежда, че на Марс може да има живот

Преди време космическият апарат на НАСА Curiosity засече следи от метан на Марс, което беше потвърдено от мисията на Европейската косми...

Изследването, което направи новото откритие, започнало преди 7 години, когато НАСА решили да идентифицират проблема, от който се оплаквали астронавтите, след дълъг престой в безтегловност. Почти всички съобщавали, че виждат размазано, като в някои случаи това продължавало и след завръщането на Земята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Силни магнитни бури в средата на седмицата. Вижте прогнозите (ГРАФИКИ)

Магнитни бури за седмицата 18-24 март 2024 година: Прогноза от САЩ

НАСА ще изпрати съобщение до извънземните на ледената луна Европа

"Нова звезда", ярка като Полярната звезда, ще избухне в небето тази година

Сблъсъкът на Млечния път и Андромеда е неизбежен: процесът вече е започнал

SpaceX загуби космическия кораб Starship след достигането до орбита (ВИДЕО)

Вижте историческия полет на Starship: “Марсианската” ракета на Илон Мъск достигна орбита (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...