Обясниха загадъчното изчезване на петна от Слънцето

3062
Обясниха загадъчното изчезване на петна от Слънцето

Учените обясниха пълното изчезване на петна от Слънцето с приключване на поредния цикъл на неговата активност, пише Space.com.

За първи път от няколко години на Слънцето не се наблюдава нито едно петно. Последното от тях изчезнало на 3 юни и оттогава нашето светило е чисто.

Как си взаимодействат магнитните полета на Слънцето и Земята (ВИДЕО)

Сондите MMS на НАСА са фиксирали физически явления на местата, където протича така нареченото магнитно присъединяване, което позволява ...

Мнозина се озадачили от това явление и се разтревожили, но астрофизиците успокояват обществеността – нищо притеснително не се случва с нашата звезда. Според учените Слънцето просто е влязло във фаза на минимална активност по време на своя 11-годишен цикъл.

"Текущият цикъл на активност още не е завършил, но той постепенно утихва", казва астрономът Тони Филипс. По думите му пикът на активност се е наблюдавал през 2014 година, когато на Слънцето можело да се наблюдават едновременно средно по 116 петна.

Сега не е останало нито едно. За жителите на нашата планета това не е лоша новина. Смята се, че именно слънчевите петна създават коронални изхвърляния на маса, предизвикващи магнитни бури на Земята.

 

Най-подробният модел на магнитното поле на Слънцето (ВИДЕО)

Екип учени са създали нов модел на сложната магнитна активност на повърхността на Слънцето. Полученият резултат изглежда много интересе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос