Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха над 70 планети в близост до Слънцето

22 декември 2021, 18:53 часа • 21787 прочитания

Учените са открили между 70 и 170 непознати планети в близост до Слънцето, сравними по размер и маса с Юпитер. Това съобщава пресслужбата на Европейската южна обсерватория (ESO), цитирана от научното списание „Nature Astronomy“.

Планетите са небесни обекти, чиято маса е сравнима с тази на други планети и които са отдалечени от всяка звездна система. През последните години астрономите откриха някои изключително студени небесни тела в близките до Земята области на междузвездната среда, чийто точен произход и природа все още не са ясни. Някои астрономи смятат, че това са големи планети, които са били изхвърлени извън звездните си системи в резултат на поредица от сложни гравитационни взаимодействия, докато други предполагат, че изхвърлените планети всъщност са много студени и малки кафяви джуджета - "провалени" звезди с ниска маса.

Ново изследване на Ерве Буи от Университета в Бордо и колегите му установява, че в относителна близост до Слънчевата система има неочакван брой „планети-неудачници“ - между 70 и 170. В основата на откритието са данните от много наземни и космически телескопи, които учените са събирали в продължение на около 20 години.

Става дума за данни от наблюдения на "звездната ясла" - голям газово-прахов облак, който се намира на границата на съзвездията Скорпион и Змиеносец на разстояние 390 светлинни години от Земята. Астрономите са направили десетки хиляди снимки на този регион на звездообразуване. Буи и колегите му решават да сравнят тези изображения, за да видят как са се променили позициите на обектите в "звездната ясла" с течение на времето. Сред тях са били и планети-неудачници, които обикновено остават почти невидими за телескопите на фона на звездите и мъглявините.

Учените са открили най-малко 70 обекта в яслите, които са ясно видими в инфрачервената част на спектъра и са променили позицията си през последните десетилетия. Всички те не са звезди и са сравними по размер и маса с Юпитер.

Като цяло те представляват около 4,5% от общия брой обекти в този газово-прахов облак. Астрономите твърдят, че това е много повече от предишните оценки за броя на планетите-неудачници, които могат да се намират в близост до далечни звезди. Учените се надяват, че с по-нататъшни наблюдения ще успеят да разберат защо в междузвездната среда се появяват толкова много планети.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес