Паралелни вселени обясняват малката маса на Хигс бозона

17614
Паралелни вселени обясняват малката маса на Хигс бозона
Снимка: iStock

Физици от Франция и Швейцария предложиха алтернативен модел на формирането на Вселената, обяснявайки едновременно няколко несъответствия на Стандартния модел на физиката. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Physical Review Letters.

Резултатите от експерименти, проведени от учените, са потвърдили валидността на основните положения на Стандартния модел на физиката на елементарните частици. Този модел точно описва повечето от взаимодействията на основните частици на нашата Вселена, но има и очевидни пропуски. По-специално в него отсъстват частици тъмна материя - това не позволява да се обясни ускореното разширяване на Вселената, а масата на Хигс бозона, предсказана от този модел, е поне три пъти по-голяма от получената в експерименти.

Неизвестна физика пази Вселената от разруха

Физици теоретици изясниха, че микро черните дупки трябва да предизвикат колапс на Вселената. Това обаче не се случва, което сочи същест...

За да обяснят последното несъответствие във физиката, Рафаеле Тито д'Аньоло от френския университет Париж-Сакла и Даниеле Терези от ЦЕРН са предложили алтернативен модел, базиран на хипотезата за мултивселена.

Тази хипотеза предполага, че по времето, когато се е формирала нашата Вселена, е имало много други паралелни вселени, обяснява РИА Новости. Разпределението на бозоните на Хигс между различните вселени и техните региони е било нееднородно – едни области са съдържали тежки бозони, а други - по-леки.

Залагайки такива начални условия в своя модел, изследователите установили, че според своето развитие регионите от мултивселената с тежки Хигс бозони бързо са ставали нестабилни и се разрушавали за много кратък период от време - около 10 на минус 5 секунди.

Такъв сценарий, известен в космологията като Big Crunch, предполага, че в даден момент под въздействието на тъмната енерги разширяването на Вселената се заменя с рязко свиване и Вселената колапсира в сингулярност. В резултат на това според изследователите е останала само нашата Вселена, съдържаща много лек Хигс бозон.

Стивън Хокинг предсказа апокалипсис заради Хигс бозона

Известният теоретичен физик и космолог Стивън Хокинг предсказва апокалипсис заради Хигс бозона, съобщава The Huffington Post. Ученият ...

Освен това, анализирайки своя модел, авторите са открили друг фактор, който е предотвратил колапса на нашата Вселена – симетрично силно взаимодействие – фундаментална сила на природата, която възниква между субатомните частици на материята и антиматерията.

По такъв начин учените смятат, че техният модел обяснява друго фундаментално противоречие на Стандартния модел - нарушаването на CP-симетрията - симетрията между взаимодействието на частици и античастици.

Изследователите се надяват, че тяхната хипотеза ще бъде потвърдена в бъдещи експерименти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com