Танц на пулсари огъна светлината и доказа, че Айнщайн отново е прав

4893
Танц на пулсари огъна светлината и доказа, че Айнщайн отново е прав
Снимка: MICHAEL KRAMER/MAX-PLANCK-INSTITUT FÜR RADIOASTRONOMIE

Изследователи са провели 16-годишен експеримент, за да хвърлят предизвикателство на Общата теория на относителността на Айнщайн. Сега учените са публикували резултатите от своята работа.

Наблюденията как гравитационното поле на неутронна звезда изкривява лъчите светлина, позволило на учените да потвърдят едно от предсказанията на Общата теория на относителността. Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Physical Review X.

„За първи път успяхме да видим, че изкривяването на пространство-времето под действието на гравитационни полета не само забавя светлината, но и я изкривява, карайки я да се отклони от предишната траектория на 0,04°. По-рано такива аномалии не са проследявани поради поведението на светлината в такива условия“, разказва Ингрид Стейрс от Университета на Британска Колумбия, един от авторите на изследването.

Теорията на относителността предсказва, че всеки въртящ се масивен обект изкривява пространството около себе си. Това явление се нарича ефект на Ленц-Теринг. Поради този ефект, при достатъчно голяма маса и плътност, орбитата и оста на въртене на всяко тяло и частици, които се движат около него, ще се отклоняват от обичайната траектория.

Ефектът ще влияе също на траекторията на светлинните частици в зависимост от това, движат ли се те в посоката, в която се върти обектът. Например фотоните, движещи се в същата посока като въртящия се обект, ще го заобикалят по-бързо, отколкото светлинните снопове, които летят в противоположна посока. Освен това траекторията и на едните, и на другите фотони ще се изкривява по специфичен начин.

Проверка на теорията на относителността

В новото изследване астрономи под ръководството на Стейрс за първи път са получили потвърждение на това явление. Те наблюдавали системата PSR J0737-3039, която се намира в съзвездие Кърма. Тази система представлява два въртящи се около общ център на масите пулсара (въртящи се неутронни звезди, чието магнитно поле е наклонено към оста на въртене). Именно това поражда лъчението на пулсарите, смятат учените.

Разстоянието между пулсарите в системата PSR J0737-3039 е толкова малко, че тяхното гравитационно поле влияе на честотата на импулсите и другите им свойства. Точно от това се възползвали Стейрс и колегите ѝ, за да проверят предсказанията на теорията на относителността. В продължение на 16 години те наблюдавали импулсите на PSR J0737-3039 и също измерили с точност разстоянието до този обект, определили масата на пулсарите и други техни свойства.

Тези измервания потвърдили и „люлеенето“ на осите на въртене и орбитите на пулсарите, а също за първи път показали, че скоростта и траекторията на движение на светлинните частици, заобикалящи неутронните звезди, действително се променя поради ефекта на Ленц-Тиринг. Благодарение на това учените максимално точно определили скоростта на въртене на пулсарите, заключава ТАСС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос