Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великото противостояние: Юпитер не е бил толкова близо до Земята от 59 години

21 септември 2022, 07:48 часа • 12887 прочитания

На 26 септември 2022 г. любителите на Космоса ще могат да наблюдават планетата Юпитер от рекордно близко разстояние – дори бинокъл ще е достатъчен, за да се видят неговите ивици. 

В допълнение ще могат да се видят три или всичките четири големи спътника на Юпитер, а собствениците на телескопи дори ще могат да видят Голямото червено петно – гигантски атмосферен вихър, чиято дължина е около 40 хиляди километра, съобщава НАСА.

На 26 септември разстоянието между Юпитер и Земята ще бъде 587 милиона километра – газовият гигант не е бил толкова близо от 1963 г. За сравнение най-голямото разстояние между двете планети е приблизително 966 милиона километра. Това е много рядко явление, тъй като Земята и Юпитер не се въртят около Слънцето в идеален кръг и всяка година преминават на различни разстояния една от друга.

През 2022 г. най-близкото сближаване на двете планети съвпада с противостоянието на Юпитер. Така се нарича явлението, когато астрономически обект изгрява на изток, а Слънцето залязва на запад. В резултат на това наблюдаваният обект и Слънцето са на противоположните страни на Земята. В този момент Юпитер ни изглежда по-голям и по-ярък. Всъщност опозицията на Юпитер се случва на всеки 13 месеца, но съвпадението с приближаването му към Земята е много рядко явление.

Как да видите Юпитер?

„С добър бинокъл трябва да можете да видите ивиците (поне централната ивица) и три или четирите Галилееви спътника“, казва Адам Кобелски, астрофизик в Центъра за космически полети „Маршал“ на НАСА в Хънтсвил, Алабама. – Не забравяйте, че Галилео е наблюдавал тези спътници с оптика от XVII век. Една от ключовите необходимости ще бъде стабилна стойка, каквато и система да използвате.“

Юпитер ще бъде близо до Луната и ще бъде една от най-ярките точки на небето, ако не и най-ярката (след Луната, разбира се). До него ще се виждат още няколко точки – това са спътниците му Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Те са известни още като Галилееви спътници, защото са открити през 1610 г. от италианския учен Галилео Галилей. Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система и петата планета от Слънцето. 53 от неговите луни имат имена, но на учените са известни 79 негови спътника. Те обаче няма да могат да се наблюдават с просто око.

Луната свети над Юпитер и три от големите му луни, заснети на 27 юли 2019 г. в близост до Солт Лейк Сити. Очаква се подобна гледка на противостоянието на Юпитер в понеделник, 26 септември. NASA/Bill Dunford

Разбира се, времето трябва да е ясно, в противен случай цялата гледка ще бъде възпрепятствана от облаци. Но ако не успеете да видите Юпитер на 26 септември, не всичко е загубено. Според Кобелски газовият гигант ще се вижда добре няколко дни преди и след тази дата. Вярно е, че с всеки ден той ще се отдалечава и избледнява.

Учените смятат, че изучаването на Юпитер може да доведе до революционни открития за формирането на Слънчевата система. В момента газовият гигант се изследва от космическия кораб Juno на НАСА, който се върти около газовия гигант вече шест години. Juno започна своето пътуване през 2011 г. и достигна Юпитер пет години по-късно. От 2016 г. космическият кораб предоставя невероятни изображения и данни за оживената атмосфера на Юпитер, вътрешните структури, магнитното поле и магнитосферата. Наскоро мисията на Juno беше удължена до 2025 г. или до края на живота на космическия апарат.

ОЩЕ: Ако орбитата на Юпитер се промени, условията на Земята ще станат по-добри

Следващият голям проект за изследване на Юпитер ще бъде Europa Clipper. Космическият апарат ще изследва луната му Европа, известна със своята "ледена черупка", под която се крие гигантски океан, и учените са нетърпеливи да разберат дали Европа има условия за поддържане на живот. Изстрелването на Europa Clipper е планирано за октомври 2024 г.

Напомняме, че Марс също се движи към най-добрата позиция за наблюдение, която ще ни предостави до 2031 г. До 11 ноември той ще надмине Сириус, най-ярката звезда на небето, и тогава ще се нареди на четвърто място по яркост на нощното небе след Луната, Венера и Юпитер. За разлика от Юпитер обаче, Марс се сближава със Земята на всеки 26 месеца.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес