Вижте как е изглеждала Земята на първата снимка от Луната

20304
Вижте как е изглеждала Земята на първата снимка от Луната
Снимка: NASA

Още следващата седмица, а именно на 29 август, НАСА ще изпрати космическия кораб Orion на Луната, който ще прелети около нашия спътник засега все още без екипаж. Това е първият етап от американската лунна програма „Артемида“ (Artemis) за връщане на човек на Луната 50 години след мисиите „Аполо“. Изданието EarthSky ни предлага да видим как е изглеждала Земята на първото изображение, направено от орбитата на нашия спътник.

Първата снимка на нашата планета е направена от космическия апарат Lunar Orbiter 1 на НАСА на 23 август 1966 г. Този орбитален апарат е бил предназначен за изследване на повърхността на Луната и е станал вторият в историята изкуствен спътник на Луната след съветския апарат „Луна-10“.

Данните, които е получила НАСА от този апарат, няколко години по-късно са използвани за определяне на мястото, където да кацнат първите хора на Луната през 1969 г. Изображението на Земята, направено от космическия кораб Lunar Orbiter 1, разбира се, е различно от съвременните изображения. Но за заснемането тогава са използвани технологиите от 60-те години на миналия век.

На първото изображение на Земята, направено от орбитата на Луната, половината от нашата планета е осветена от Слънцето, а другата половина е потопена в нощта. Снимката, направена от разстояние 380 000 км, не е много детайлна, но според доклад на НАСА показва осветена част от Земята от Истанбул до Кейптаун (Южна Африка).

Lunar Orbiter 1 е един от петте орбитални апарата, изпратени от НАСА към Луната, и всички те са изследвали повърхността на нашия спътник и са търсили най-доброто място за кацане на първите астронавти. Нийл Армстронг и Едуин или Бъз Олдрин, членове на мисията „Аполо 11“, бяха първите, които стъпиха на лунната повърхност през 1969 г. През 1966 г. тази снимка има огромен успех, тъй като хората виждат как изглежда тяхната планета от толкова огромно разстояние.

NASA

През 2008 г. НАСА преработва и подобрява оригиналното изображение на Земята, използвайки нови цифрови технологии. Новото изображение е с по-висока резолюция и по-ясен изглед на нашата планета от орбитата на Луната.

По-рано НАСА показа потенциалните места за кацане астронавтите, когато те се върнат на Луната като част от третия етап на мисията „Артемида“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос