Вярно ли е, че Земята се смалява?

8711
Вярно ли е, че Земята се смалява?
Снимка: iStock/Guliver

Земята непрекъснато губи и получава материал от Космоса. И така, ако Земята непрекъснато отдава материята и също така придобива нов материал, разширява ли се тя, или се свива?

Планетите се образуват в резултат на акреция, когато космическите прахови частици се сблъскват и увеличават, образувайки все по-голямо космическо тяло. След образуването на Земята преди около 4,5 милиарда години акрецията в системата все още продължавала, благодарение на което се формирали метеорити и астероиди, някои от които започнали да падат на Земята и да увеличават нейната маса.

Два астероида летят към Земята

Два потенциално опасни астероида се приближават към Земята, съобщава The Sun, позовавайки се на данни на НАСА. Първият от тях - 2013 Y...

Но веднага щом планетата се формира, започва друг процес: бягството на атмосферата. Той е подобен на процеса на изпарение, но в планетарен мащаб. В атмосферата атомите на кислорода, водорода и хелия поглъщат достатъчно енергия от Слънцето, за да напуснат атмосферата. И така, как тези процеси влияят върху общата маса на Земята? Днес учените могат само да оценят тази величина.

Наблюдавайки скоростта на метеоритите, учените са изчислили, че около 15 000 метрични тона - около една и половина Айфелови кули - падат на планетата всяка година, увеличавайки нейната маса. Междувременно, използвайки сателитни данни, учените са изчислили скоростта на „бягство“ на атмосферата. В резултат на този процес Земята губи приблизително 75 000 метрични тона, или 7,5 Айфелови кули.

Това означава, че Земята губи около 60 000 метрични тона маса годишно. Изглежда, че това е много...

Използвайки оценките на атмосферните емисии през последните сто години, може да се изчисли, че при загуба от 60 000 тона атмосфера годишно на Земята ще са необходими 5 милиарда години, за да загуби атмосферата си, ако планетата не е в състояние да я попълни.

Земята, изглежда, се е формирала по-различно, отколкото си мислим

Криптон от мантията на Земята, събран в геоложки горещи точки в Исландия и на Галапагоските острови, е дал на изследователите от Калифо...

Въпреки това, океанът и други процеси, като вулканичните изригвания, наистина помагат за попълване на земната атмосфера. Така че ще отнеме 3000 пъти повече време – приблизително 15,4 трилиона години, преди Земята да загуби атмосферата си; това е около 100 пъти повече от живота на Вселената, казва Гийом Гроноф, който изучава атмосферното бягство в изследователския център на НАСА в Лангли, Вирджиния.

Но много преди това да се случи, Земята вероятно отдавна ще бъде необитаема поради еволюцията на Слънцето, което се очаква да се превърне в червен гигант след около 5 милиарда години. „Така че бягството на атмосферата не е проблем в много дългосрочен план“, казва Гроноф.

И докато всички можем да аплодираме Земята за това, че е добър филантроп, любезно отдавайки атмосферата си в Космоса, също можем да бъдем сигурни, че намаляващият размер на Земята не застрашава живота на планетата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com