В дълбините Земята е същата, каквато се е сътворила

8159
В дълбините Земята е същата, каквато се е сътворила
Снимка: iStock

Учените са открили, че наскоро открити "неравности" на границата между мантията и ядрото на Земята може да са отлагания от първичните породи на планетата, попаднали в недрата на ранните етапи на формирането на Слънчевата система. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Nature Geoscience.

"Изчислихме как могат да възникнат аномални зони в дебелината на мантията, в която сеизмичните вълни се движат с 50% по-бавно, отколкото в други части на земните недра. Според изчисленията тези зони се отличават със слоеста структура, тоест те са много древни", казва Сурия Пачхай от Университета на Юта в Солт Лейк Сити – един от авторите на изследването, цитиран от ТАСС.

Вътрешността на Земята се състои от твърда земна кора, полутечна мантия и разтопено метално ядро. Кората е разделена на няколко тектонски плочи, които бавно „плават“ по повърхността на мантията и се сблъскват една с друга. Поради тези сблъсъци породите на земната кора потъват в мантията, появяват се и изчезват континенти, планински вериги и други неравности от релефа.

Строеж на Земята. Изображение: Jeremy Kemp / CC BY-SA 3.0

Поради подобен "кръговрат" от породи между недрата и повърхността, видът, химическият и минералният състав на нашата планета непрекъснато се променят. По същата причина за учените е по-трудно да разберат историята на формирането на нашата планета, както и да разберат как е била подредена първичната материя на Слънчевата система, от която са се образували всички нейни обекти.

Пачхай и колегите му открили първите свидетелства, че породите от онова време все още може да се намират в най-дълбоките слоеве на земната мантия, които са разположени на границата с ядрото на планетата. Учените стигнали до този извод при изучаване на така наречените ULVZ зони – особени участъци от мантията, през които сеизмичните вълни се разпространяват особено бавно.

Учените са открили подобни зони в земните недра в края на миналия век, докато изучавали границата между ядрото и мантията. Изследователите все още не знаят точния им произход, но предполагат, че те са един вид "мехури" от частично разтопено желязо или плътни скали, които лошо провеждат сеизмични колебания.

Пачхай и колегите му се опитали да възпроизведат процеса на образуване на тези "мехури", използвайки компютърен модел на мантията и земното ядро. Той показал, че зоните на ULVZ, разположени под Хавайските острови, Австралия и Коралово море, са съставени от слоести скалисти породи, подобни по структура на първичната материя на Земята от времето на нейния сблъсък с Тея - хипотетична планета, която се смята за „прародител " на Луната.

Учените се надяват, че по-нататъшните изследвания в други ULVZ-зони ще помогнат да се потвърди тази теория. Благодарение на това геолозите ще могат да открият особеностите на структурата, свойствата и състава на първичната материя на планетата, заключават Пачхай и колегите му.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com