Време е за сбъдване на желания!

14356
Време е за сбъдване на желания!

Най-мощният, красив и достъпен за наблюдения по цял свят метеорен поток Геминиди (Geminid) ще достигне своя пик между 13 и 15 декември, съобщава сайтът skyandtelescope.

"Геминидите се явяват един от двата най-интересни метеорни потока на годината. Понякога този поток дори е по-впечатляващ от Персеидите", споделя главният редактор на skyandtelescope Алън Макробърт.

Падащи звезди по поръчка

Скоро ще можем да виждаме падащи звезди по поръчка. Японски учени са изобретили секретна химична формула, която може да провокира метео...

В този период земните жители могат да видят на нощното небе десетки падащи метеори всеки час, при идеални условия максимумът може да достигне 120 метеора на час. През 2011 година максимумът на наблюдаваните частици от потока е достигнал 200 на час, което е рекорд за него.

Геминидите са открити в края на XIX век. Потокът не лети срещу Земята, а я догонва, затова скоростта на метеорите не е висока – около 35 километра в секунда.

Радиантът (точката на небето, от която изглежда, че излитат "падащите звезди") се намира в съзвездие Близнаци, близо до Кастор. Астрономите смятат, че потокът е свързан с астероида 3200 Фаетон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос