Чакаме два звездопада и новогодишна комета

17788
Чакаме два звездопада и новогодишна комета

Главна "героиня" на декемврийското небе в Северното полукълбо ще стане кометата Каталина. При ясно време тя ще може да се вижда с невъоръжено око, съобщава Московският планетариум, цитиран от ТАСС.

На 17 декември Каталина ще пресече небесния екватор и ще премине от южната полусфера в северната. Това ще бъде първото и последно посещение на кометата във вътрешните региони на Слънчевата система. След срещата със Слънцето Каталина ще напусне нашата система завинаги и ще се отправи на междузвездно плаване.

Меркурий си крадял атмосфера от кометата Енке

Тънката атмосфера на Меркурий съществува благодарение на това, че първата планета в Слънчевата система редовно си "краде" газ от прелит...

От планетите на Слънчевата система през декември добре ще се виждат Венера и Юпитер. В телескоп или бинокъл ще може да се наблюдават Сатурн и неговият спътник Титан, както и Марс и Уран.

Последното за тази година пълнолуние е на 25 декември, но най-яркото събитие ще станат звездопадите на отиващата си година – метеорните потоци Геминиди и Урсиди.

Геминидите са най-мощният метеорен поток на годината. В някои години по брой на метеори той превъзхожда дори августовските Персеиди. Радиантът на потока – тоест точката, от която изглежда, че де появяват метеорите на небосвода, се намира в съзвездие Близнаци (Gemini), откъдето Геминидите са получили своето име. През този декември пикът на звездния дъжд ще бъде на 14 декември – очакват се до 120 метеора в час.

На 23 декември от небето ще се излее метеорният поток Урсиди. Урсидите са уникални със своите бавно движещи се метеори, чиято скорост е два пъти по-ниска от Персеидите. "Падащите звезди" ще се появят точно до Полярната звезда, разположена в съзвездие Малка мечка.

Защо кометата пее?

Изглежда, учените са открили източника на странните "песни" на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. През август 2014 г. апаратът "Розета"...

Слънцето през декември "се обръща към пролетта" – след зимното слънцестоене денят постепенно ще започне да нараства. Именно в последния месец на годината слънчевият диск се отдалечава на най-голямо ъглово разстояние от небесния екватор.

Когато центърът на слънчевия диск достигне тази точка, настъпва зимното слънцестоене, което през 2015 година е на 22 декември в 6:48 часа българско време.

Тогава са и най-дългите нощи в годината, както и най-късите дни.

 

Падащи звезди по поръчка

Скоро ще можем да виждаме падащи звезди по поръчка. Японски учени са изобретили секретна химична формула, която може да провокира метео...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com