20 000 лв. гаранция за шофьор, убил трима души на Великден

2905
20 000 лв. гаранция за шофьор, убил трима души на Великден
Снимка: pixabay.com

Апелативният съд в Пловдив отмени взетата от Окръжния съд мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 46-годишния шофьор, който на Великден предизвика катастрофа с три жертви, като му определи "парична гаранция" в размер на 20 000 лева. Това пише dnes.dir.bg.

Срещу Иво Даскалов, известен с прякора си Иво Лудия, е повдигнато обвинение за това, че на 2 май т.г. при управление на джип БМВ-Х5 е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже при катастрофа на Околовръстния път на Пловдив. Жертвите, сред които бившият полицай Николай Иванов, са на 35 г., 43 г. и 38 г.

Както и преди седмица, делото отново се разгледа от дежурния съдебен състав с председател Михаела Буюклиева (съдия-докладчик) и членове Вера Иванова и Емилия Брусева на изнесено заседание в УМБАЛ "Св. Георги", където се намира обвиняемият. След жестокия сблъсък Даскалов получи няколко тежки травми и е настанен за лечение в Университетската болница. Стаята му е под охрана.

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните до момента доказателства - разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествие и заключения на вещи лица, може се направи обосновано предположение, че Иво Даскалов е съпричастен към престъплението, в което е обвинен. Мнозинството от въззивния съдебен състав прие, че не е налице опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление, с оглед на здравословното му състояние.

Определението е подписано с особено мнение от съдията докладчик. Според съдия Михаела Буюклиева съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление. За този извод са взети предвид обстоятелствата, при които е извършено престъплението, настъпилата смърт на три лица и предишните нарушения на обвиняемия на правилата за движение по пътищата като водач на МПС.

За деянието, в извършването на което е обвинен Иво Лудия, законът предвижда наказание от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Междувременно над 50 души се събраха пред Съдебната палата в Пловдив тази сутрин, за да изразят несъгласието си с решението Иво Даскалов-Лудия, причинил мелето с три жертви на Околовръстното, да бъде освободен под парична гаранция от 20 бона. Това пише в."Марица".

Скандалната, според протестиращите, промяна на мярката трябва светкавично да бъде отменена. Някои коментираха, че случилото се навръх Великден не е инцидент, а направо предумишлено убийство.

На протеста присъстваха почернени близки, роднини и приятели на загиналите, както и членове на семействата им.

Сред загиналите е и бившият полицай Николай Иванов. На място беше неговият кум и кръстник на детето му. "Николай винаги е бил дисциплиниран шофьор. Винаги е бил с колан, никога не си е позволявал да нарушава правилата. Сигурен съм, че не е карал с превишена скорост. А Иво Даскалов - знам, че е осъждан два пъти. Познат е като човек, който продава забранени вещества. Не знам дали има чадър над него, но със сигурност има на хората в кръга около него", коментира той.

Мнение изказа и юристът Атанас Бояджиев. Според него този случай създава прецедент, който адвокатите ще използват, за да изменят мерки. "Настъпили са трагични обстоятелства, има налице смърт на трима души, недостатъчно информация и затъмнение относно този казус. Трагедията е голяма, не трябвашеда се променя мярката", коментира той.

На въпрос дали според него има чадър над Иво Даскалов, Бояджиев посочи, че не може да твърди подобно нещо, но определено има обстоятелства, които са неясни. "Надявам се мярката да бъде променена след спонтанния протест", добави Бояджиев.

През цялото време майката на единия от загиналите - 38-годишният Радослав Усков, ридаеше на стълбите. На няколко пъти тя влезе в схватка с охранителите, тъй като искаше да влезе в Съдебната палата, но не бе допусната. Наложи се да бъде извикан и медицински екип, за да провери състоянието й, но тя не пожела.

"Сине, всичко имаше. Сега трябваше да си живееш, мамо. Защо отиде при този идиот? Защо се унижи толкова? От какво беше лишен? Нали ми обеща да ме чакаш на аерогарата, а аз тебе те чаках пред моргата, мамо. Никой не ми помогна. В България мозъците на хората са ги промили. Защо оня идиот ти взе ключовете за колата? Защо ги даде на този убиец?", нареждаше почернената майка на стълбите на съда.

Междувременно приканваше съдии, прокурори и полицаи, ангажирани със случая, да се яват отпред.

"Ще взема автомат и ще ви избия! Излезте навън! Излезте вънка. Прокурорката за колко се продаде? Ще убия убийците. Къде е полицията? Убийте ги всичките! Щом 20 000 лв. струва човешкия живот, убийте ги! Аз имам пари, богата съм. Ще платя по 20 000 лв. на тях и на децата им. Да излезе тая никаквица, главата на която е пълна с мухи. Ще те разчекна, никаквице, навсякъде ще ти навра парите, които си взела. Нямам думи", крещеше тя.

Автобус и две коли се блъснаха в София

Автобус от градския транспорт и две коли са се сблъскали на бул. „Климент Охридски” в София, съобщи „Фокус“. Ин...

През цялото време нейният съпруг и снаха й я успокояваха и убеждаваха да престане.

Снахата Диляна, която остана сама с 13-годишно дете, каза пред медиите: "Въпреки всичко, нека съдиите да бъдат хора. Всеки да си получи заслуженото. Кой ще замени бащата на моето дете? Аз съм свидетел, че Иво Даскалов е пил преди да шофира. Нека просто заради детето да си понесе наказанието. Искаме най-тежкото наказание, това би било справедливост".

"Убиха го, не загина", каза бащата на починалия в катастрофата Радослав.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com