4 години след смъртта на млад лекар в Пирин: Във Фейсбук се питат кой носи вина за трагичния инцидент

28724
4 години след смъртта на млад лекар в Пирин: Във Фейсбук се питат кой носи вина за трагичния инцидент
Снимка: ПСС

Четири години след смъртта в Пирин на 30-годишния д-р Филип Бахметиев – анестезиолог в УМБАЛ "Св. Анна", все още не е ясно има ли виновен за инцидента. Тези дни в планинарските фейсбук групи текат разгорещени дискусии по темата. Междувременно Actualno.com разбра, че в Благоевградския районен съд е стартирало преди три месеца дело, заведено от родителите на д-р Бахметиев.

Днес, 17.02, "ПЛАНИНИ И ХОРА - Асоциация на планинските водачи в България" излезе със становище по случая. В него дословно пише следното:

"На 06.01.2018 г. по маршрута към Джамджиевия ръб на връх Вихрен Бранислав Бранков е с клиенти, в качеството си на планински водач по програмата „Into the Wild” – регистриран туроператор с номер на лиценза РК-01-7710. Характерът на маршрута изисква водачът да има правоспособност за „Планински водач” – второ ниво (Алпийски водач), което Бранислав Бранков не е притежавал. По време на изкачването Бранислав Бранков не предприема правилните за този маршрут действия, а именно: не задължава клиентите да поставят алпийски котки и да ползват пикел и не прави задължителното за този маршрут в този сезон обвързване с алпийско въже.

Пострадалият алпинист в Пирин: Прекланям се пред планинските спасители

Пострадалият алпинист в Пирин Дамян Петков изказа огромната си благодарност към планинските спасители от Банско. В понеделник Петков за...

(...) В конкретния случай УС на АПХ ще препоръча на Общото събрание през март 2022 година да обсъди по-нататъшното членство на Бранислав Бранков в Сдружението".

Пълният текст на становището можете да прочетете ТУК. Становището е публикувано на официалния сайт на асоциацията на българските планински водачи – ТУК.

Actualno.com потърси главните действащи лица в трагичния инцидент. Свързахме се с Бранислав Бранков – водач на двамата туристи. Той отговори, че интервюто му би предизвикало "допълнително разгорещяване на този цирк, който се случва на гърба на загинал човек". И ни насочи към информация за инцидента, публикувана на сайта на Планинската спасителна служба - ТУК. Бранков отбеляза, че в момента тече съдебен процес и не смята, че е редно да коментира каквото и да било извън него.

Actualno.com потърси и двама от хората, които повдигат въпроса за случая в социалната мрежа Фейсбук – Александър Чалъков и Красимир Елинов. По думите на Александър, и двамата са свидетели по започналото преди три месеца дело.

Атанас Скатов е изчезнал след неуспешен опит за изкачване на К2

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 след неуспешна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Това съ...

Александър разказва, че е бил на няколко десетки метра от Бранков, загиналия Филип Бахметиев и приятелката му Виктория Деянова. Той е подал сигнал за случилото се. По думите му, е помогнал на Виктория Деянова да слезе и е помогнал на Бранислав да окажат първа помощ на Филип – за съжаление безуспешно.

Да бъдеш планински водач е едно, да бъдеш алпийски водач е съвсем друго - имаш още много път да извървиш, много изпити да положиш, категоричен е Александър, като казва същото, което четем в становището на асоциацията на планинските водачи – че Бранислав Бранков не е притежавал правоспособност за Алпийски водач към онзи момент. Красимир Елинов споделя позицията и добавя: "Той (Бранислав) трябва да е наясно, че тръгвайки нагоре, трябва да сложи котките (шипове на обувките, които позволяват да стоиш на сняг и лед без да се плъзгаш). Не може през зимата, рано сутрин, в 4 часа, по много сериозен наклон да се придвижваш необезопасен". Отделно Александър поставя и въпроса по какъв точно маршрут са тръгнали Бранислав и клиентите му – дали е бил най-удачният.

По думите на Александър, по заведеното дело Бранислав Бранков пледира, че е невинен. Александър и Красимир считат, че Бранков трябва да обясни дали и какви грешки е допуснал, най-вече пред семейството на загиналия Филип.

Снимка: Красимир Елинов: Красимир Елинов и Александър Чалъков ни представиха и карта, в която с жълтата линия са очертали обявения предварително от Бранислав Бранков маршрут. Със сините сфери са очертани трите ледени полета, към едно от които туристите са се отклонили. Тялото на Филип, по думите на Александър, паднало на около 40 метра от мястото, на което се намирали заедно с негов приятел, с който изкачвали същата сутрин жълтия маршрут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com