591 осъдени престъпници са избягали от прокуратурата

1141
591 осъдени престъпници са избягали от прокуратурата
Снимка: БГНЕС

591 осъдени престъпници са избягали от прокуратурата. Това сочи справка от края на миналата година.

Проверка показва, че са се укрили дори осъдени по споразумение - тоест обвиняеми, които са се явили лично в съда, за да подпишат сделката си с прокуратурата, и наказанието им веднага е влязло в сила. Вместо да бъдат задържани веднага, те свободно са напуснали съда и от този момент са в неизвестност. Някои се издирват отскоро, но има и случаи, в които присъдите са влезли в сила преди повече от 10 години, съобщава в. "Сега".

821 осъдени са избягали от закона за две години

Мерките, които трябваше да спрат укриването на осъдени, които трябва да влязат в затвора, не действат вече две години. От 1 януари 201...

Шокиращото е, че сред тях има убийци, изнасилвачи, участници в отвличания, трафик на хора, грабежи, длъжностно присвояване. Въпросът стана болезнено актуален след шестте убийства в Нови Искър в новогодишната нощ. За тях задочно бе обвинен Росен Ангелов, който се оказа издирван от 8 г., за да излежи присъдата си за блудство с непълнолетно момиче.

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров нареди да се направи ревизия на всички неизпълнени присъди в страната. Говорителката му Румяна Арнаудова призна, че няма пълна информация по този въпрос.

Няколко дни по-рано обаче изданието е изпратило десетки заявления за достъп до информация до всички апелативни и окръжни прокуратури в страната. Малка част от ръководителите им са предоставили данните. Останалите или не са отговорили, или директно са отказали.

Окръжната прокуратура в Русе е предоставила пълни данни за изчезналите осъдени - 36 души. Сред тях е Й. И. Й. През януари 2011 г. той е осъден от районния съд във Враца на 10 г. затвор за длъжностно присвояване. Й. Й. е бил магазинер на лавката във Врачанския затвор, откъдето е присвоил пари и вещи за близо 6000 лв.

Изданието е получило отговор и от окръжния прокурор на Добрич. В неговата справка има 17 души. Сред тях е Дмитрий Георгиев, който на 20 юли 2010 г. сключва споразумение с районната прокуратура в града за наказание от 3 месеца затвор и 100 лв. глоба за това, че шофирал след употреба на алкохол. И макар да е бил в съдебната зала, за да подпише споразумението, Георгиев изчезва и още не е открит. От делото става ясно, че преди това за кратко е бил задържан, а после му е нареден домашен арест.

В Хасково осъдиха афганистански каналджии

Окръжен съд Хасково като последна инстанция потвърди решението на колегите си от Свиленград спрямо двама каналджии на бежанци, съобщава...

Сходен е казусът и на Галин Денков. Неговото споразумение с прокуратурата е одобрено от районния съд във Варна на 10 юли 2017 г. Той е признат за виновен за притежание на 0.17 г хероин. Съгласил се е да влезе за 5 месеца в затвора, но да не плаща глоба. Присъдата така и не е изпълнена, съобщава в. "Сега" в днешния си брой.

По друго дело на районния съд в Добрич Васил Атанасов е признат за виновен за изнасилване, което е рецидив. Делото не е качено в съдебните онлайн регистри и няма информация за наказанието му. От прокурорската справка става ясно, че процесът срещу него е започнал през 1997 г., а окончателната му присъда идва през май 2008 г. Обявен е за издирване 20 дни след нея.

Осъденият на 7 г. затвор и 20 хил. лв. глоба за трафик на хора Джефер Мехмед също не е зад решетките. Присъдата му, произнесена от районния съд във Варна, е в сила от юни 2012 г. Той е обявен за издирване 20 дни по-късно.

В списъка на окръжната прокуратура в Кюстендил има 24-ма души. Сред тях са Ангел Христов и Пламен Галев, т.нар. Братя Галеви. Те имат 5-годишни присъди за организиране на престъпна група за рекет и изнудване. Наказанието им влезе в сила през май 2012 г., но те се укриха. И.Ю., който от март 2006 г. има присъда от 17 г. и половина и 250 хил. лв. глоба за производство на наркотици в големи размери, също е в неизвестност.

В справката на Софийската военна прокуратура е бившият полицай Александър Вълков. През септември 2015 г. той беше осъден на 7 г. затвор за убийство. И макар че лично чу присъдата си на последна инстанция, беше оставен да избяга.

Доклад: Хиляди цивилни са съдени във военни съдилища в Египет

Хиляди египетски граждани са били съдени във военни съдилища откакто Абдел Фатах ал Сиси взима властта с преврат и разшири компетенциит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com