Адвокат Марковски: Властите трябва да казват дали дадена вещ е културна ценност

17611
Адвокат Марковски: Властите трябва да казват дали дадена вещ е културна ценност
Снимка: БГНЕС

Член 395 от проекта за нов Наказателен кодекс, според който всеки български гражданин може да бъде глобен с няколко хиляди лева и да влезе в затвора, ако не е регистрирал „вещ с културна стойност” на над 50 години, не е добре обмислен. Около тази гледна точка се обединиха адвокат Марин Марковски и журналистът Иван Бакалов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според адвокат Марковски обаче става въпрос за „определена културна ценност”. Юристът смята, че когато говорим за стари скринове, книги, снимки, предмети и т.н., трябва компетентните органи да направят оценка. След като ние не знаем на колко години е дадена вещ, можем да си пием спокойно уискито – трябва властите да я оценят с проверка, да кажат възрастта ѝ и дали е „културна ценност”. Той каза, че целта тук е да се предотврати износ на ценни културни вещи. Според адвоката има много по-прост начин – да се направи като административно наказание.

Влизаме в затвора заради стари вещи?

Промяна в Наказателния кодекс – собствениците на вещи, които са на възраст над 50 години, трябва да отидат до най-близкия музей и...

От своя страна Иван Бакалов посочи един конкретен абсурд – за стари монети. Той поиска в Закона за културата да бъде записан праг за стойност на старинна монета от минимум 10 хил. евро (20 хил. лева). Бакалов заяви, че сега заради открити стари монети на стойност 40-50-60 лева редица хора са разкарвани по съдилищата. Проблемът може да се реши с адекватна награда от държавата за намиране на ценен културен предмет – защото сега мога да претопя например златни монети, да ги продам и нищо не може да ми се случи, каза журналистът.

Марковски посочи, че има и наказание от до 6 години затвор, ако имаш карта или предмет с указания за намирането на вещ с културна стойност. В този текст влиза и металотърсача – може да влезеш в затвора, ако използваш такъв уред за откриване на вещи с културна стойност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com